Specialist HSV zet koers richting nieuw mirakel, doek valt voor Köln

Hamburger SV heeft zaterdag de ultieme kelderkraker tegen VfL Wolfsburg in winst omgezet en daarmee de hoop op een nieuw handhavingswonder vergroot. Voor 1. FC Köln werd de degradatie uit de Bundesliga een feit door een nederlaag bij SC Freiburg.

VfL Wolfsburg - Hamburger SV 1-3
VfL Wolfsburg-trainer Bruno Labbadia ruimde in zijn basisopstelling een plaats in voor Paul Verhaegh. Riechedly Bazoer startte op de bank, maar viel al in de twaalfde minuut in door een blessure van Marcel Tisserand. Bij Hamburger SV moest Rick van Drongelen genoegen nemen met een reserverol. Vanaf de bank zag de voormalige verdediger van Sparta Rotterdam hoe zich een kansarm duel ontvouwde.

Zowel Wolfsburg als HSV weigerde risico's te nemen met de belangen die op het spel stonden. De thuisploeg kreeg de iets grotere mogelijkheden, via onder anderen Bazoer. De middenvelder kon vrijuit halen vanaf de rand van het zestienmetergebied, maar raakte de bal verkeerd.

Een 0-0 halverwege leek onvermijdelijk, maar vlak voor rust kreeg HSV opeens de geest. In de 43ste minuut opende Bobby Wood de score door een strafschop te verzilveren. Het was voor de aanvaller zijn eerste goal in 246 dagen. De penalty werd toegekend na een overtreding van Josuha Guilavogui op Tatsuya Ito. Diezelfde Ito stond met een fraaie assist aan de basis van de 0-2, een kopbal van Lewis Holtby.

VfL Wolfsburg, waar Verhaegh in de kleedkamer achterbleef, verhoogde na de hervatting het tempo, maar kansen bleven uit. Een standaardsituatie bood in de 78ste minuut uitkomst. Doelman Julian Pollersbeck ging niet vrijuit bij de rake vrije trap van Josip Brekalo. De 1-2 was het startsein van een zinderende slotfase. Wolfsburg zette alles op alles, maar moest in de blessuretijd de 1-3 slikken. Luca Waldschmidt verzilverde een rebound nadat Filip Kostic een strafschop miste.

HSV-aanvaller Bobby Wood (midden) na zijn benutte strafschop in de eerste helft.

De bezoekers mogen met nog twee speelrondes te gaan hopen op een nieuwe miraculeuze ontsnapping, eentje in de stijl van 2014 en 2015. De ploeg van trainer Christian Titz staat weliswaar nog altijd op de uiteindelijk fatale zeventiende plaats, de achterstand op nummer vijftien en nummer zestien Wolfsburg en FSV Mainz 05 bedraagt nog maar twee punten.

Aan het einde van de rit is de nummer vijftien veilig en speelt de nummer zestien een play-offduel met de nummer drie van de Tweede Bundesliga. Mainz speelt zondag nog tegen RB Leipzig.

SC Freiburg - 1. FC Köln 3-2
Voor 1. FC Köln is het rekenwerk na het verlies bij SC Freiburg voorbij. De Traditionsverein bungelde al het hele seizoen onderaan en werd zaterdagmiddag definitief knock-out geslagen, een knappe comeback ten spijt. Al in de veertiende minuut brak Freiburg de ban: Nils Petersen sloeg toe met het hoofd op aangeven van Mike Frantz. Freiburg verzuimde halverwege de eerste helft de marge te verdubbelen. Christian Günter faalde vanaf de strafschopstip en gaf de bezoekers daarmee nog een klein beetje hoop.

Nils Petersen (rechts) maakte dit Bundesliga-seizoen al vijftien treffers.

Het bleek uitstel van executie, want in de 52ste minuut maakte Freiburg er via Petersen alsnog 2-0 van nadat de defensie van de bezoekers de bal niet kon wegwerken. Köln stelde daar nauwelijks iets tegenover en mocht nog van geluk spreken dat de score niet verder opliep. De aansluitingstreffer van Leonardo Bittencourt in de 82ste minuut viel volledig uit de lucht. De aanvallende middenvelder trof doel met een volley. Freiburg was opeens het initiatief kwijt en incasseerde zelfs nog de 2-2. Opnieuw had Bittencourt succes, deze keer met het hoofd. Köln ging natuurlijk vol voor de 2-3 (het moest winnen om niet af te zinken), maar incasseerde bij het scheiden van de markt juist de 3-2. Lucas Höler was de gevierde man bij Freiburg en de beul van Köln.

Köln, dat vorig seizoen nog als vijfde finishte, moet zich op een lager niveau herpakken. De voormalige landskampioen kan in elk geval ook na de zomer rekenen op de diensten van verdediger Jonas Hector en doelman Timo Horn. Beide sterkhouders hebben aangegeven de club trouw te blijven in de Tweede Bundesliga. Door de triomf zette Freiburg een grote stap richting handhaving, al is de equipe van trainer Christian Streich nog niet veilig.

De resterende programma's van de degradatiekandidaten:

SC Freiburg (32 duels-33 punten) VfL Wolfsburg (32-30) FSV Mainz 05 (31-30) HSV (32-28)
Borussia Mönchengladbach (uit) RB Leipzig (uit) RB Leipzig (thuis) Eintracht Frankfurt (uit)
FC Augsburg (thuis) 1. FC Köln (thuis) Borussia Dortmund (uit) Borussia Mönchengladbach (thuis)