Speciaal duel Piqué en Gabri: Barça wil boze wolf zijn in voetbalsprookje FC Andorra

Reacties

De ogen in Spanje zijn dit weekend gericht op een bijzonder duel. Geen duel in La Liga, maar een duel op het derde niveau van Spanje: de Segunda División B. Daarin neemt de B-ploeg van Barcelona het in het Estadi Johan Cruyff op tegen FC Andorra, de club die in januari gekocht werd door Gerard Piqué en onder leiding staat van voormalig Ajacied Gabri.

Speciaal duel Piqué en Gabri: Barça wil boze wolf zijn in voetbalsprookje FC Andorra
© Pro Shots

Het is sinds januari snel gegaan met FC Andorra, de club uit Andorra La Vella die in 1942 werd opgericht. Piqué kocht met zijn investeringsmaatschappij Kosmos Holding de bescheiden club die sinds 1948 deel uitmaakt van het Spaanse voetbal en in januari nog op het vijfde niveau van Spanje actief was. Piqué stelde Gabri, voormalig Ajacied en oud-ploeggenoot van Piqué bij Barcelona, aan als coach en met voormalig Barça-doelman Albert Jorquera naast hem werd in het eerste seizoen meteen promotie naar het vierde Spaanse voetbalniveau afgedwongen. 

Gabri (links) en Albert Jorquera (rechts), nu samen actief bij FC Andorra, in hun tijd bij Barcelona
Gabri (links) en Albert Jorquera (rechts), nu samen actief bij FC Andorra, in hun tijd bij Barcelona

Het werd echter nog mooier voor FC Andorra. Omdat Reus vanwege financiële problemen uit de Segunda División B werd gehaald, kwam er een plek vrij op het derde voetbalniveau van Spanje. Piqué legde meer dan 450 duizend neer bij de Spaanse voetbalbond om die plek op te kopen en dus speelt de ploeg van coach Gabri dit seizoen inderdaad in Groep 3 van de Segunda División B. Daarmee is Piqué nog maar twee niveaus verwijderd van zijn ultieme doel: FC Andorra in La Liga.

Dit seizoen staat de ploeg van president Piqué op een derde plaats met slechts twee punten minder dan koploper Lleida Esportiu. Na de verloren openingswedstrijd tegen Espanyol B (2-0) is FC Andorra nu al negen wedstrijden ongeslagen. Het Barcelona B van onder anderen Ludovit Reis staat slechts één punt achter FC Andorra en dus zal Piqué, die zelf zaterdagmiddag de uitwedstrijd tegen Levante speelt, aanstaande zondag (18.00 uur) met gemengde gevoelens het duel in het Estadi Johan Cruyff volgen. Dan staan de B-ploeg van Barcelona en FC Andorra voor het eerst sinds het seizoen 1997/98 weer tegenover elkaar. Leuk feitje: naast onder meer Carles Puyol en Xavi Hernández speelde toen ook de huidige FC Andorra-coach Gabri mee bij Barça.

Gabri
Het voetbalsprookje van Piqué en FC Andorra, samen met koploper Lleida Esportiu de minst gepasseerde ploeg, verloopt vooralsnog dus gesmeerd en nota bene de B-ploeg van Barcelona kan zondag als grote boze wolf optreden. Het tweede team van Barça wil dan over FC Andorra heen wippen op de ranglijst en de promotie-ambities van FC Andorra een knauw te kunnen geven. Coach Gabri, tussen 2014 en 2017 nog actief in de jeugd bij Barcelona, maakt zich in gesprek met Mundo Deportivo niet druk over een eventuele nederlaag in het bijzondere duel. Hij kijkt juist enorm uit naar het duel waarin hij veel oude bekenden tegenkomt. 'Ze hebben een geweldige generatie spelers en vijf of zes van hen hebben een enorme potentie om het eerste elftal van Barcelona te halen. Ik heb bijvoorbeeld Riqui Puig in de jeugd van Barcelona veel vertrouwen proberen te geven, omdat hij heel veel talent heeft, maar ze bij de club twijfelden aan zijn fysiek.'

Gabri is dolblij met de seizoenstart van zijn ploeg en weet dat er aandachtig wordt gekeken naar het Piqué-project in Andorra. De veertigjarige Spanjaard laat zich echter niet gekmaken. 'Het enige waar wij naar kijken en waarde aan hechten is het feit dat we negentien punten hebben na de eerste tien wedstrijden. We zijn nieuw in deze competitie dus we mogen heel tevreden zijn. Drie maanden geleden kwamen er twaalf nieuwe spelers naar de club. Het doel is dan ook om ons te handhaven in deze competitie.'

Toch wordt er met het geld dat Piqué in de club stopt meer van Gabri en consorten verwacht, zo weet hij zelf ook. 'Natuurlijk, de ambitie om te promoveren is heel mooi en dat zou geweldig zijn', zegt de Spanjaard. 'Maar we moeten realistisch zijn. Als dat dit seizoen al zou gebeuren, weet ik niet of we het team hebben om volgend seizoen de stijgende lijn te kunnen doorzetten. Sinds ik hier tien maanden geleden kwam, hebben we veel geleerd met z'n allen en dit project is nog groeiende. Dat weten en voelen de spelers ook.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Piqué
Na zijn vertrek bij Barcelona begon Gabri bij het Zwitserse FC Sion aan zijn eerste job als hoofdcoach, maar het waren de ambitieuze plannen van Piqué die hem weglokten van het hoogste voetbalniveau. 'De status en ambities van Piqué waren doorslaggevend', zegt hij. 'Ik houd van een avontuur. Piqué is van alles op de hoogte binnen de club zonder zich overal mee te bemoeien. Hij laat ons het werk doen, maar is wel heel betrokken. Dat geeft mij het gevoel dat ik een goede keuze heb gemaakt om voor dit project te gaan.'

De ambities van Piqué, van wie nog onduidelijk is of hij zondag ook in het Estadi Johan Cruyff zal zijn, kennen geen grenzen. Piqué droomt van een nieuw stadion (in het huidige Estadi Prada de Molesis passen iets meer dan vijfhonderd mensen) en van Champions League-voetbal met FC Andorra. 'Als hij dat zegt, doet hij dat omdat hij er in gelooft. Maar natuurlijk is dat nog een lange weg. In dat geval is het een voordeel dat Piqué zelf ook voetballer is en weet wat er nodig is. Gerard heeft heldere ideeën en is bovendien erg intelligent. We hebben nu in tien maanden tijd al enorme stappen gezet. Er wordt veel geld in de club gestoken en het economische aspect is belangrijk, maar niet doorslaggevend. In deze competitie kan alles gebeuren', droomt ook Gabri hardop.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.