Gabri en FC Andorra bezorgen Piqué een doekje voor het bloeden

Reacties

FC Andorra heeft de eerste stap gezet in wat een sprookjesachtige reis moet worden. Onder leiding van trainer Gabri verzekerde de club zich zondag van promotie naar het vierde niveau van Spanje. Daarmee stemt hij eigenaar Gerard Piqué tevreden, maar de ambities reiken nog veel verder.

Gabri en FC Andorra bezorgen Piqué een doekje voor het bloeden

De club uit Andorra la Vella speelde afgelopen seizoen in de Primera Catalana, een uit twee groepen bestaande regionale divisie die deel uitmaakt van het vijfde niveau van de Spaanse voetballadder. De twee kampioenen van die competitie promoveren vervolgens rechtstreeks naar de Tercera División: achttien divisies die samen het vierde niveau vormen. Door een 3-0 thuiszege op subtopper UD Viladecans wist de koploper (getraind door voormalig Ajax- en Barcelona-middenvelder Gabri) zondag op de allerlaatste speeldag die titel te veroveren.

Het is het eerste grote succes sinds het in 1942 opgerichte FC Andorra in december 2018 een flinke boost kreeg. Kosmos Holding, een investeringsbedrijf in de sport en media, nam destijds de aandelen van het bescheiden clubje over. Van dat bedrijf is Barcelona-verdediger Piqué een van de oprichters én de president, waardoor hij ook direct eigenaar van FC Andorra werd.

De overname was het startschot van een ambitieus project. Piqué stelde Gabri aan als hoofdtrainer, die kreeg voormalig Barcelona-keeper Albert Jorquera als assistent en er werd razendsnel een heel bataljon aan nieuwe spelers binnengehengeld. Spaanse media maakten daarna melding van het feit ook spelers als Lionel Messi en Cesc Fàbregas hadden geïnvesteerd. De doelstellingen werden op die manier snel duidelijk: zo snel mogelijk promoveren en daarna doorstoten richting de hoogste divisies van het Spaanse profvoetbal.

De eerste stap is nu gezet, waardoor FC Andorra volgend seizoen dus in de Tercera División uitkomt. Overigens was Piqué zondag zelf niet bij het promotiefeest. Een dag eerder verloor hij met Barcelona de Copa del Rey-finale van Valencia, en dus vond hij het niet gepast om doodleuk feest te gaan vieren: meerdere familieleden van de centrumverdediger waren wél van de partij. 'Het is niet gelopen zoals we hadden gepland', liet Gabri tijdens het feest weten. 'Hopelijk kunnen we snel proosten met onze president.'

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.