Piqué koopt tweede promotie: FC Andorra dit seizoen tegen Barça B

Reacties

FC Andorra is bezig aan een bijzondere opmars. Vorig seizoen speelde de club die in januari werd gekocht door Barcelona-verdediger Gerard Piqué nog op het vijfde niveau in Spanje; in het nieuwe seizoen zal FC Andorra actief zijn in de Segunda División B, het derde niveau.

Piqué koopt tweede promotie: FC Andorra dit seizoen tegen Barça B

De dubbele promotie past uitstekend in de ambitieuze plannen die Piqué met het bescheiden clubje heeft. Met zijn bedrijf Kosmos werd de verdediger aan het begin van dit jaar eigenaar van FC Andorra, dat sinds 1948 in het Spaanse competitiesysteem zit. Voormalig Ajacied (en oud-ploeggenoot van Piqué bij Barcelona) Gabri werd aangesteld als de nieuwe hoofdtrainer. Onder zijn leiding promoveerde FC Andorra naar het vierde niveau.

Gabri is de hoofdtrainer van FC Andorra.
Gabri is de hoofdtrainer van FC Andorra.

Dankzij een financiële inspanning van Kosmos kon er direct een volgende stap gezet worden. De club Reus werd halverwege het afgelopen seizoen uit de Segunda División B gehaald, vanwege financiële problemen. Het derde niveau in Spanje is opgedeeld in verschillende groepen en in Groep 3, waar ploegen uit Catalonië in spelen, kwam door de verwijdering van Reus een plekje vrij.

FC Andorra toonde interesse in het ticket, maar was niet de enige club die een eenvoudige promotie wel zag zitten. Volgens Marca wilden ook Zamora, Jaén, Alcobendas Sport, Intercity en Linares de plaats van Reus overnemen. Om promotie mogelijk te maken, moest er bij de Spaanse bond (RFEF) een vergoeding van 452.022 euro neergelegd worden. Piqué legde met zijn bedrijf dit bedrag op tafel en kreeg maandagavond goed nieuws van de RFEF.

En dus is het feest bij FC Andorra, dat hard aan de weg timmert. De dubbele promotie van de bescheiden club met een 'stadion' waar slechts 530 toeschouwers naar de thuiswedstrijden kunnen komen kijken, zorgt echter ook voor discussie in Spanje. Het speeltje van Barcelona-icoon Piqué neemt het nu in het komende seizoen immers ook op tegen Barcelona B en de vraag is of er hierbij sprake is van belangenverstrengeling. Piqué traint bij Barcelona regelmatig samen met spelers van het beloftenteam. Komt dit de eerlijkheid van de competitie ten goede?

Piqué heeft geen tijd om zich hier druk over te maken. Hij bereidt zich met het eerste elftal van Barcelona voor op een nieuw seizoen én is druk bezig om zijn imperium met Kosmos uit te breiden. Onlangs nam het bedrijf met Gimnàstic Manresa een tweede club in de Spaanse voetbalpiramide op in zijn portfolio. Het plan is om Andorra te laten uitgroeien tot een professionele club voor de hoogste twee competities, met Gimnàstic als zusterclub op een iets lager niveau.

Kosmos richt zich niet alleen op voetbal. Het bedrijf investeert ook in tennis, esports, videospelletjes, sportdrankjes, sportbrillen en organische hamburgers. En dan is er nog Kosmos Studios, dat films en documentaires produceert. De bekendste documentaire van de hand van Kosmos is 'La Décision', de film waarmee Antoine Griezmann vorig jaar bekendmaakte dat hij ondanks de belangstelling van Barcelona bij Atlético Madrid bleef. De clubleiding van Barcelona was destijds erg verbolgen over het aandeel van Piqué in deze opmerkelijke stunt. Aan het begin van deze maand nam Barcelona Griezmann alsnog over van Atlético.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.