Sparta ontslaat Roks, Korbach komt

Vanaf woensdagmiddag is het officieel: Fritz Korbach is de nieuwe trainer van Sparta Rotterdam. Zijn voorganger Dolf Roks is ontslagen. Roks weigert onder Korbach te werken.

Sparta ontslaat Roks, Korbach komt

'Ze denken zeker dat ze nog kampioen kunnen worden', liet Roks in het Rotterdams Dagblad al merken dat hij het niet eens is met de actie van het bestuur van Sparta. Korbach zat sinds maart 2001 zonder club en zou met zijn 'speciale' werkwijze de Rotterdamse club aan betere resultaten moeten helpen. Hij maakt het seizoen af bij Sparta.

'Ik kom hier voor vijf maanden, want ik kom ook voor de nacompetitie. Dat is het hoogst haalbare', zei Korbach, die verschillende clubs aan promotie heeft geholpen. 'Ik wil dat kunstje nog een keer uithalen. En met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijk zal dat ook gaan lukken.'

Aanvankelijk ging het gerucht dat Roks als veldtrainer aan kon blijven onder Korbach. Maar de veertigjarige Zeeuw weigert. Bovendien ging hij niet in op voorstellen voor andere functies. 'Uit zelfrespect. Ik zou mezelf een lulletje rozenwater vinden', verklaarde Roks in het AD. Voor de clubleiding van Sparta zat er niets anders op dan met een afkoopsom afscheid nemen van Roks.

De resultaten van de Spartanen vallen dit seizoen tegen en dat is volgens het bestuur niet alleen te wijten aan de kwalitatief uitgeholde spelersgroep. Sparta neemt momenteel de twaalfde plaats van de Gouden Gids Divisie. 'Het is natuurlijk niet alleen Dolf zijn schuld', probeert bestuurslid technische zaken Frank Franken in het Rotterdams Dagblad een verklaring te geven voor de trainerswissel. 'En als je kijkt naar onze mogelijkheden, dan kunnen we niet veel.'

Roks is al zeventien jaar werkzaam bij Sparta, waarvan meerdere korte periodes als hoofdtrainer. Na het ontslag van Jan Everse in oktober 1999 nam hij het eerste eftal over. Daarvoor was de Zeeuw korte tijd interim-hoofdtrainer na het vertrek van Joop Brand en Hans van der Zee. Twee seizoenen geleden begon hij het seizoen als hoofdcoach, totdat Willem van Hanegem het seizoen afmaakte. Vorig jaar was hij technisch directeur terwijl Frank Rijkaard als coach werkte. Maar na de degradatie lichtte Rijkaard zijn hielen en keerde Roks terug op het trainingsveld. Woensdagochtend gaf hij zijn laatste training.

Bekijk hier al onze video's