Sparta heeft voor het eerst sinds ruim een maand weer gewonnen in de Eredivisie. RKC Waalwijk ging ten onder op Het Kasteel, na knap drie van de vier vorige competitiewedstrijden te hebben gewonnen.

Sparta Rotterdam
2 - 0
RKC Waalwijk

De laatste goal van Sparta dateerde van 1 oktober. De Rotterdammers waren in de vorige twee wedstrijden tegen respectievelijk PSV en Go Ahead Eagles niet tot scoren gekomen en konden zaterdagavond voor het eerst sinds september 2020 in drie competitieduels op rij doelpuntloos blijven. Het vertrouwen spatte in de eerste helft niet van het veldspel van de thuisploeg af. Sparta had wel het initiatief tegen RKC, maar creëerde weinig gevaar.

Een fopduik van Joshua Kitolano vlak voor rust was er een tegen beter weten in. Even leek de Noor een strafschop te hebben versierd met zijn geforceerde val na grabbelen door RKC-doelman Jeroen Houwen, maar scheidsrechter Sander van der Eijk zag na ingrijpen van de VAR bij het beeldscherm dat hij terug moest komen op zijn beslissing om een penalty te geven. Kitolano ging al naar de grond voordat er contact was met Shawn Adewoye of de uitgekomen Houwen. Laatstgenoemde verving onder de lat wederom Etienne Vaessen, met wie het de goede kant opgaat, zo liet RKC-directeur Frank van Mosselveld zaterdagavond weten.

In de 54ste minuut ging de bal alsnog op de stip voor Sparta. Yassin Oukili kreeg de bal tegen zijn arm bij een voorzet van Jonathan de Guzman. Vanaf elf meter maakte Tobias Lauritsen de bevrijdende treffer voor Sparta: 1-0. De term ketchup-theorie viel even later ongetwijfeld op de tribunes in Rotterdam. Waar Sparta sinds 27 augustus niet meer vaker dan één keer gescoord had in een wedstrijd, ging het na de 1-0 tegen RKC plotseling soepel. Tien minuten na de openingstreffer maakte Arno Verschueren op aangeven van Lauritsen de 2-0.

Verschueren dupeerde zijn ploeg enkele minuten na zijn treffer met een onbezonnen overtreding op Zakaria Bakkali. De Sparta-middenvelder kreeg direct rood. RKC probeerde het tiental van Sparta wel onder druk te zetten, maar slaagde daar onvoldoende in. Michiel Kramer, die tegen zijn oude club zijn 250ste wedstrijd in de Eredivisie speelde, werd nauwelijks gevonden in kansrijke posities. Sparta trok de voorsprong over de streep en meldt zich nu weer bovenin het achtervolgende groepje achter de topvier. RKC heeft de kans om uit het rechterrijtje te klimmen laten liggen.