Sparta is hekkensluiter af dankzij Kramer en Mühren

Sparta Rotterdam heeft zondagmiddag een cruciale zege geboekt op ADO Den Haag: 2-1. De ploeg van Dick Advocaat liet op Het Kasteel twee gezichten zien en mocht uiteindelijk Michiel Kramer en Robert Mühren danken dat het drie punten pakte. Door de overwinning is Sparta niet langer de hekkensluiter van de Eredivisie.

De laatste weken wilde het steeds net niet lukken voor Sparta. Zes van de acht wedstrijden na de winterstop werden met slechts een doelpunt verschil verloren. ADO presteerde daarentegen juist uitstekend: de laatste vijf wedstrijden werden niet verloren, met het 0-0 gelijkspel tegen Ajax vorige week als voorlopig hoogtepunt.

De vorm van beide ploegen was ook gelijk op het veld zichtbaar. Al na vijf minuten leken de bezoekers op voorsprong te komen. Nick Kuipers werkte een vrije trap van Nasser El Khayati in twee instanties in het doel, maar doordat hij dat deed terwijl Sparta-keeper Jannik Huth zijn hand op de bal had liggen, werd de goal terecht afgekeurd (zie hoofdfoto).

Een minuut later was het alsnog raak. Defensief geklungel van Sparta werd afgestraft door Erik Falkenburg. In het vervolg van de eerste helft wist de thuisploeg daar niks tegenover te stellen. De ploeg creëerde geen enkele grote kans en spits Kramer kwam nauwelijks in het stuk voor. Sterker nog: het aanspeelpunt leverde drie minuten voor het rustsignaal zomaar de bal in bij Lex Immers, waarna Falkenburg de paal raakte.

In een vermakelijke tweede helft liet Sparta vervolgens zien dat het wilde strijden voor minimaal een punt. Thomas Verhaar en Robert Mühren waren door Advocaat halverwege het veld ingestuurd voor Dabney Dos Santos en Kenneth Dougall. Door de komst van Mühren was het spitsenduo van FC Volendam uit het seizoen 2012/13 in ere hersteld. Kramer en Mühren waren destijds gezamenlijk goed voor 31 doelpunten.

De aanvalsdrang van Sparta in de tweede helft werd beloond. Kramer werd door Verhaar in een één-op-één situatie gezet en faalde niet: 1-1. De spits vierde het doelpunt door een hap te nemen van een denkbeeldig broodje kroket, waarmee hij verwees naar één van de redenen voor zijn vertrek bij Feyenoord. Zo'n dertig seconden later had de spits er in een identieke situatie ook gelijk 2-1 van kunnen maken, maar nu kwam ADO-keeper Robbert Zwinkels als winnaar uit de strijd.

Daarna had Mühren nog twee kansen om Sparta op voorsprong te zetten. Eerst raakte hij het zijnet en uit een afgeslagen corner schoot hij op de paal. Sparta-keeper Huth onderscheidde zich bij Sparta door een kopbal van invaller Edouard Duplan met een schitterende save uit de hoek te tikken. In het restant van het duel had ADO nog een paar keer kunnen profiteren van de ruimtes die de Kasteelheren weggaven, maar dat lukte niet. Sparta werd uiteindelijk beloond voor de strijdlust. In de 83ste minuut speelde Mühren zichzelf mooi vrij, waarna hij dit keer wel raakschoot: 2-1.

Door de overwinning klimt Sparta over FC Twente en Roda JC heen op de ranglijst, al hebben de Tukkers nog een wedstrijd tegoed. Sparta heeft nu achttien punten na 26 duels. Aanstaande zaterdag volgt een volgend cruciaal duel voor de Rotterdammers. Dan moet Sparta op bezoek bij directe concurrent Roda JC.