In de Champions League-groep van Ajax blijft het rekenen. Nadat het zeer onderhoudende duel tussen Valencia en Chelsea woensdagavond onbeslist eindigde, kan het nog alle kanten op.

Valencia
2 - 2
Chelsea
Chelsea

Tal van scenario's waren voorafgaand aan speelronde vijf van Groep H mogelijk, maar bij Valencia - Chelsea stond één ding vast. De winnaar van het duel in Mestalla zou zich kwalificeren voor de achtste finales, de verliezer zou nog vol aan de bak moeten. Bij een gelijkspel konden de rekenmeesters hun hart nog meer ophalen dan al het geval was.

Het dit seizoen zo grillig presterende Valencia kreeg in de eerste helft twee zeer grote mogelijkheden om de score te openen. Beide keren faalde Maxi Gómez en met name zijn gemiste kans na negentien minuten was onbegrijpelijk. Geheel vrijstaand en van vijf meter afstand trapte de Uruguayaan over de bal heen. Later in de eerste helft mocht Gómez bij een niet heel veel kleinere kans op herkansing, maar ook deze keer ontsnapte Chelsea.

Doelpunten
Bij de derde grote mogelijkheid had het op de tegenstoot loerende Valencia het geluk dat niet de ongelukkige Gómez, maar Carlos Soler werd vrijgespeeld. De technicus passeerde van dichtbij Kepa Arrizabalaga en zorgde daarmee voor euforie in Mestalla. Lang kon Valencia niet genieten van die voorsprong, want Mateo Kovacic zorgde met een laag schot - dat te machtig was voor Jasper Cillessen - voor de 1-1 ruststand. Onverdiend was dat zeker niet, want onder anderen N'Golo Kanté en Tammy Abraham zorgden al eerder voor gevaar namens Chelsea.

Op vrij curieuze wijze kwamen The Blues - waar Michy Batshuayi de geblesseerd uitgevallen Abraham had afgelost - acht minuten na de hervatting op voorsprong. Op aangeven van Kurt Zouma tikte Christian Pulisic de bal binnen. Na een minutenlange VAR-check concludeerde de arbitrage dat de Amerikaan géén buitenspel stond.

Valencia moest nu wel het initiatief nemen en leek na dik een uur de stand weer gelijk te trekken. De bal ging op de penaltystip na een overtreding van Jorginho op José Gayà. Net als in de wedstrijd tegen Ajax miste Dani Parejo echter; Kepa redde zeer fraai. Valencia dwong verder nauwelijks iets af en leek af te stevenen op een deceptie. Door een zeer merkwaardige goal trok de thuisploeg de score alsnog gelijk. Daniel Wass zag zijn voorzet - althans, dat leek hij te bedoelen - zomaar achter Kepa in het net ploffen. In de slotfase redde Cillessen nog fabelachtig op een inzet van Batshuayi. In de zeven minuten blessuretijd vielen geen treffers meer, al kreeg Rodrigo nog twee zeer grote mogelijkheden.

Dani Parejo: weer ongelukkig vanaf de penaltystip.

Scenario's
De conclusie na het duel in Mestalla? Noch Chelsea noch Valencia is al zeker van de laatste zestien. Beide teams bezitten acht punten, eentje meer dan Ajax. De Amsterdammers spelen vanavond tegen Lille. Ongeacht dat resultaat is Ajax bij een zege op Valencia zeker van plaatsing. Als Ajax vanavond wint of gelijkspeelt, volstaat een gelijkspel op de laatste speeldag. Valencia moet het in Amsterdam overigens stellen zonder de geschorste Ezequiel Garay.