Spanje viert feest Ramos in stijl, Granqvist komt met schrik vrij

Spanje heeft na zes kwalificatiewedstrijden nog geen steek laten vallen. De Zuid-Europeanen wonnen zondag op een bijzondere avond voor Sergio Ramos ook van de Faeröer Eilanden en zijn hard op weg naar het EK. Zweden houdt de tweede plek in Groep F in handen, door een aanval van Noorwegen af te slaan.

Spanje
Spanje
4 - 0
Faeröer Eilanden

In Spanje is er niemand die twijfelt aan plaatsing voor het EK van volgend jaar. De ploeg van Roberto Moreno is in de kwalificatiereeks nog foutloos en was afgelopen donderdag nog met 1-2 te sterk voor Roemenië. Voor het duel met de Faeröer Eilanden, dat nog geen enkel punt pakte in deze groep, voerde Moreno liefst negen wijzigingen door in zijn elftal. Alleen Rodrigo Moreno en Ramos bleven staan.

Door deze beslissing van de bondscoach beleefde Ramos een bijzondere avond. De verdediger van Real Madrid speelde zijn 167ste interland en staat nu op gelijke hoogte met Iker Casillas, als recordinternational van Spanje. Ramos wilde zijn feestje graag opluisteren met een zege en haast natuurlijk lukte dat. Rodrigo opende in de dertiende minuut de score, nadat hij door Mikel Oyarzabal voor een leeg doel was gezet.

Zoals verwacht kon worden was er sprake van eenrichtingsverkeer en Spanje was zonder zich bovenmatig in te spannen veel sterker dan de Faeröer Eilanden. Thiago Alcántara zorgde voor het hoogtepunt van de eerste helft, met een geweldige volley na een hoekschop. Zijn schot werd uit de hoek geplukt door Gunnar Nielsen. De doelman zat er in het restant van de eerste helft nog een paar keer goed bij, maar was vijf minuten na rust kansloos bij de 2-0.

Weer was Rodrigo de doelpuntenmaker. De aanvaller van Valencia werd op rechts de diepte in gestuurd, dribbelde naar binnen en haalde verwoestend uit. Zijn schot werd nog van richting veranderd en verdween daardoor prachtig in de bovenhoek. Spanje werd hierna wat slordig en Sergio Ramos pakte een onnodige gele kaart, voordat hij even later werd verrast door Joannes Bjartalid. Hij brak door en dwong David de Gea, die donderdag nog Kepa Arrizabalaga voor zich moest dulden, tot een redding.

De kans om de wedstrijd weer enigszins spannend te maken werd dus gemist en in de slotfase liep Spanje alsnog uit naar een ruime overwinning. Paco Alcácer maakte er op aangeven van Thiago 3-0 van en kopte in blessuretijd ook nog de 4-0 binnen, na een afgemeten voorzet van José Luis Gaya. Zo werd het een avond om niet snel meer te vergeten voor Ramos.

Zweden
Zweden
1 - 1
Noorwegen
Noorwegen

Alexander Isak scoorde afgelopen donderdag twee keer tegen de Faeröer Eilanden en kreeg ook zondag weer een basisplaats bij Zweden. Eén van zijn ploeggenoten bij Real Sociedad, Martin Ødegaard, startte aan de kant van Noorwegen en schreef kort voor rust een assist op zijn naam. Andreas Granqvist verspeelde achterin de bal, waarna de Noren er met drie man snel uitkwamen. Via Ødegaard kwam de bal bij Stefan Johansen en die schoof de 0-1 binnen. Direct na het openingsdoelpunt klonk het rustsignaal.

Zweden moest na het gestuntel van Granqvist in de achtervolging en vond de gelijkmaker na een kwartier. Albin Ekdal legde de bal goed klaar voor Emil Forsberg, die met een beheerste schuiver voor de 1-1 zorgde. Forsberg had na zijn doelpunt haast en maakte daarmee duidelijk dat Zweden geen genoegen nam met slechts een punt. De overwinning zat er niet in, maar Zweden mag toch tevreden zijn: door het gelijkspel met Noorwegen behoudt de ploeg zijn tweede plek in de poule. Aan het einde van de rit is dat voldoende voor een EK-ticket.