Spanje op speciale missie: 'We moeten winnen, voor Luis Enrique'

Reacties

Spanje hervat de EK-kwalificatiereeks donderdagavond tegen Roemenië met maar één doel: winnen voor Luis Enrique. Zijn vervanger Robert Moreno gaat voor niets minder dan de perfecte score.

Spanje op speciale missie: 'We moeten winnen, voor Luis Enrique'
Roemenië
Roemenië
1 - 2
Spanje
Spanje

Met twaalf punten uit de eerste vier duels en vijf punten voorsprong op zowel Zweden als Roemenië is Spanje al hard op weg zich te plaatsen voor het EK, maar zover wil Moreno nog niet gaan in aanloop naar het uitduel van vanavond met de Roemenen. 'Als we winnen, hebben we vijftien punten. Maar dan zijn we nog niet gekwalificeerd. Totdat we ons mathematisch gezien hebben geplaatst, valt er nog niets te vieren.'

De hervatting van de kwalificatiereeks komt op een lastig moment voor Spanje, nu Luis Enrique onlangs het tragische nieuws bekendmaakte dat zijn negen jaar oude dochter is overleden aan kanker. De voormalig trainer van Barcelona legde zijn taken in juni van dit jaar al neer om persoonlijke redenen. Moreno, ook al de vaste assistent van de oud-international bij AS Roma, Celta de Vigo en Barcelona, is sindsdien de bondscoach.

Als Luis Enrique op een zeker moment weer zou willen terugkeren, zou de 41-jarige Moreno met alle liefde weer voor hem plaatsmaken. 'Ik beschouw Luis als een vriend en vriendschap gat boven alles', zei hij eerder deze week op een persconferentie. 'Als hij op een dag wil terugkeren, zou ik daar heel blij mee zijn en ben ik de eerste die een stap opzij zet om met hem samen te werken. De oude situatie beviel me uitstekend.'

Voorlopig lijkt een rentree van Luis Enrique nog niet aan de orde. En dus is het Moreno die Spanje naar het EK 2020 moet leiden. 'Het is een erg moeilijke week geweest. We zullen proberen voor wat vreugde te zorgen in wat een erg moeilijke tijd is. Het is het enige dat we kunnen doen. We zijn Luis Enrique een overwinning verschuldigd', zei de bondscoach richting de EK-kwalificatieduels met Roemenië en de Faeröer.

En Moreno is niet van plan het rustig aan te doen nu hij het definitief heeft overgenomen van Luis Enrique. Als het aan hem ligt laat Spanje geen enkel punt liggen in de resterende zes wedstrijden van de komende maanden. 'We willen eerste worden. Een gelijkspel zou ook een goed resultaat zijn, maar ons doel is om dertig punten te halen in de kwalificatiereeks.' Het zou het enige juiste eerbetoon zijn voor Luis Enrique.

EK-kwalificatie

Stand Groepsfase Groep F EK-kwalificatie 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Spanje
10
8
2
0
31-5
+26
26
2
Zweden
10
6
3
1
23-9
+14
21
3
Noorwegen
10
4
5
1
19-11
+8
17
4
Roemenië
10
4
2
4
17-15
+2
14
5
Faeröer Eilanden
10
1
0
9
4-30
-26
3
6
Malta
10
1
0
9
3-27
-24
3
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Spanje
Meer over Spanje
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.