De nieuwe bondscoach van Spanje had het zelf óók graag anders gezien

Reacties

Zonder enige ervaring als zelfstandig trainer stapte Robert Moreno woensdag naar voren als de nieuwe bondscoach van Spanje. De 41-jarige Catalaan volgt Luis Enrique op, die vanwege privéproblemen een stap terugdoet en zijn ambt opgaf. Moreno wil er alles aan doen om Spanje nieuwe successen te bezorgen.

De nieuwe bondscoach van Spanje had het zelf óók graag anders gezien

Moreno stond Luis Enrique al terzijde als assistent in de periode dat laatstgenoemde hoofdtrainer was bij AS Roma, Celta de Vigo en Barcelona. Een jaar geleden nam Luis Enrique hem ook op in zijn nieuwe staf bij het nationale team.

Hoewel hij voor de buitenwacht een grote onbekende is, voelt Moreno wel ruggensteun binnen de Spaanse bond. 'Ik ben voorzitter Luis Rubiales en directeur José Molina dankbaar voor het vertrouwen dat ze in mij stellen', zei hij woensdag tijdens zijn installatie als de nieuwe bondscoach.

'Dit is een bitterzoete dag, waarbij het bitter het zoet overtreft. Ja, ik wilde altijd graag bondscoach worden, maar vanzelfsprekend niet op de manier waarop het nu gegaan is. We zullen hard ons best doen om het werk van Luis voort te zetten en een gooi te doen naar de Europese titel, volgend jaar.'

'Dat we hier nu zitten is een bijzondere samenloop van omstandigheden. Luis is het eens met de keuzes die gemaakt zijn en steunt ons hierin. Dat is ook de reden dat ik naar voren ben gestapt: zijn steun was voor mij een belangrijke voorwaarde', aldus Moreno, die ook aangaf Luis Enrique te zullen raadplegen als hij daar behoefte aan heeft.

'Ik heb bijzonder veel van hem geleerd in de negen jaar dat we samenwerkten. Ik kan geen goede resultaten beloven, maar kan wel toezeggen dat we er keihard voor zullen werken. Als wij de EK-titel veroveren, zal niemand zich nog heugen of ik bij de start ervaring had of niet. Ik weet ook dat niet iedereen mij goed zal vinden, maar daar heb ik toch geen controle over', aldus Moreno.

Verleden telt niet meer
De gouden jaren van Spanje (2008, 2010 en 2012) beginnen langzaam te vervagen, weet ook de nieuwe bondscoach. 'Het verleden telt nu niet meer. Iedere keer dat we als nationaal elftal het veld opstappen, moeten we alles geven om te winnen. We hebben inmiddels drie toernooien niets gewonnen.'

'We willen samen een sterk team neerzetten en ons daarbij zo nederig mogelijk opstellen. Zodra we denken dat we superieur zijn aan onze tegenstanders, is de nederlaag aanstaande', predikte Moreno.

De man die hij al die jaren terzijde stond nam woensdag middels een speciale brief afscheid van het nationale team. 'Sinds enkele maanden verhinderen mijn persoonlijke omstandigheden me in het vervullen van mijn taken als bondscoach. Om die reden heb ik besloten deze positie achter me te laten', schrijft Luis Enrique.

Luis Enrique had het in 10 interlands voor het zeggen bij het Spaanse nationale team.
Luis Enrique had het in 10 interlands voor het zeggen bij het Spaanse nationale team.

Meerdere Spaanse media stellen dat het niet goed gaat met de gezondheid van één van zijn dochters. Om die reden was Luis Enrique al absent tijdens het EK-kwalificatieduel dat Spanje in maart afwerkte tegen Malta en tijdens de wedstrijden tegen de Faeröer Eilanden en Zweden, eerder deze maand.

'Al mijn dank gaat uit naar de verantwoordelijken bij de RFEF, voor het begrip en vertrouwen dat zij hebben getoond. En een speciaal woord van dank richt ik aan de mensen die deel uitmaken van de staf en aan de spelers. Bovendien dank ik de media voor hun discretie en respect voor de huidige situatie. Vanuit de grond van mijn hart: dank jullie wel.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Spanje
Meer over Spanje
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.