Spanje bezwijkt niet onder de druk en scoort erop los tegen Slowakije

Spanje heeft zich toch 'gewoon' geplaatst voor de achtste finale van het EK. Na twee keer een gelijkspel (tegen Zweden en Polen) werd Slowakije wél verslagen. Met grote dank aan de Slowaakse doelman Martin Dúbravka.

Slowakije
Slowakije
0 - 5
Spanje
Spanje

Met twee punten uit de eerste twee wedstrijden moest Spanje vol aan de bak tegen Slowakije om de knock-outfase van het EK te halen. Luis Enrique gooide met liefst vier nieuwe krachten zijn elftal dan ook behoorlijk om. Sergio Busquets, terug van zijn coronabesmetting, César Azpilicueta, Éric García en Pablo Sarabia kregen de voorkeur boven Rodri, Marcos Llorente, Pau Torres en Dani Olmo bij de Spanjaarden. Dat Spanje onder hoogspanning stond vooraf bleek wel: zelfs kritiek van Rafael van der Vaart raakte een gevoelige snaar bij de Spanjaarden.

'Het zal toch niet?' Die gedachte zal na twaalf minuten ongetwijfeld door het hoofd van de Spaanse bondscoach Luis Enrique hebben gespookt. Álvaro Morata mocht een penalty nemen nadat Björn Kuipers tot de orde was geroepen door de VAR. De Nederlandse arbiter zag een overtreding op Koke over het hoofd en gaf uiteindelijk de penalty alsnog aan Spanje. Maar na vier gemiste penalty's, waaronder die van Gerard Moreno tegen Polen, kreeg ook Morata het niet voor elkaar om te scoren vanaf elf meter.

Tegen Polen bleef Spanje toen steken op een gelijkspel, maar zover kwam het deze keer niet in Sevilla. Nog voor rust liep Spanje uit naar een comfortabele voorsprong. Niet in de laatste plaats te danken aan Dúbravka, doelman van Slowakije. Na dertig minuten produceerde hij een enorme blunder. Nadat Sarabia de lat trof, tikte de Slowaakse keeper de bal in zijn eigen doel: het zevende eigen doelpunt van dit EK. Het lukte Dúbravka ook niet meer om zich te herstellen, want ook bij de 0-2 vlak voor rust zag hij er niet goed uit. Uiteindelijk was het Aymeric Laporte, die vlak voor het EK een interlandcarrière bij Frankrijk inruilde voor een carrière bij Spanje, die zijn eerste goal voor Spanje binnenkopte.

Na rust wist Slowakije geen vuist meer te maken tegen de Spanjaarden, die door de twee goals bevrijd leken. Nadat Sarabia voor rust al belangrijk was bij de eigen goal van Dúbravka kreeg hij na 56 minuten ook zelf een goal op zijn naam. Hij werkte een voorzet van Jordi Alba binnen en elf minuten later was Sarabia zelf weer goed voor een assist. Deze keer gaf hij de voorzet en werkte invaller Ferran Torres de bal op prachtige wijze binnen met een hakbal achter zijn standbeen.

Na de moeizame eerste twee wedstrijden werkte Spanje binnen no time aan het vertrouwen met zelfs nog een vijfde goal. Invaller Pau Torres leek de bal binnen te knikken, maar wéér was het een Slowaaks eigen doelpunt. Juraj Kucka probeerde de bal weg te werken, maar schoot de bal pardoes zijn eigen doel in. De achtste eigen goal van dit EK was daarmee een feit.

Na die vijfde goal ging Spanje op jacht naar het verbreken van het EK-record van onder meer Nederland. Oranje won in 2000 met 6-1 van Joegoslavië. Ook Frankrijk (5-0 tegen België in 1984), Denemarken (5-0 tegen Joegoslavië in 1984) en Zweden (5-0 tegen Bulgarije in 2004) hadden het EK-record in handen. Nooit won een ploeg met minstens zes goals verschil op een EK. En dat bleef na Slowakije - Spanje ook zo. De Spaanse productie stopte na vijf goals. Vanwege het resultaat bij Zweden - Polen was het niet voldoende voor de groepswinst. Zweden won namelijk van Polen en dus speelt Spanje in de achtste finale tegen Kroatië.