Spaanse media oordelen dat 'het experiment' van Barcelona-trainer Xavi zonder Robert Lewandowski is geslaagd tegen Atlético Madrid. De koploper in La Liga was zonder de geschorste Pool nipt te sterk voor de Madrilenen.

Atlético Madrid
0 - 1
Barcelona
Barcelona

Xavi kon zondag in Wanda Metropolitano niet beschikken over de geschorste topscorer Lewandowski, die na Atlético-uit nog twee competitieduels niet inzetbaar is, en koos voor het aanvalsduo Ousmane Dembélé en Ansu Fati. Eerstgenoemde maakte halverwege de eerste helft het enige doelpunt van de wedstrijd.

Lijdensweg
Dembélé wordt in Spaanse kranten geprezen om zijn hoofdrol in Madrid. 'De mug steekt weer', schrijft het Madrileense dagblad Marca. 'Bij afwezigheid van Lewandowski is het de vraag wie de doelpunten gaat maken voor Barça. Die taak werd nu overgenomen door Dembélé. En met de aanstaande schorsing van Ferran Torres en de onherkenbare Ansu Fati lijkt het erop dat Dembélé aanvallend de kar moet blijven trekken.'

AS noemt Barcelona een koploper die weet wat 'lijden' is. 'Een geniale ingeving van Pedri zorgde ervoor dat Dembélé de score kon openen. Maar als je naar de wedstrijd hebt gekeken, snap je waarom beide teams niet meer in de top van Europa meedraaien. Barça stootte talloze keren het hoofd in wedstrijden waarin ze dominant waren, maar heeft geleerd te lijden.'

'Ze vliegen', schrijft Sport over de overwinning van Barcelona bij Atlético Madrid.

'Slachtoffer' De Jong
'Het experiment is geslaagd', schrijft Mundo Deportivo over de tactiek van Xavi zonder Lewandowski. Met name Pedri en Gavi, allebei betrokken bij de 0-1 van Dembélé, worden geprezen. Het Catalaanse dagblad noemde Gavi 'ontembaar' en zag Pedri 'toveren'. Sport vond Gavi de beste speler bij Barcelona en was eveneens lovend over Pedri: 'Zijn actie in aanloop naar de goal van Dembélé was magisch en was goud waard, maar over de hele wedstrijd miste hij continuïteit in zijn spel.'

Frenkie de Jong werd na een klein uur spelen naar de kant gehaald door Xavi en vervangen door Franck Kessié. 'Frenkie hielp Busquets in verdedigend opzicht, maar kon aanvallend weinig brengen en startte niet goed in de tweede helft', oordeelde Sport. Mundo Deportivo zag De Jong geslachtofferd worden in de tweede helft. 'Hij kon Barcelona geen creatieve boost geven en betaalde de prijs toen Barça de controle over de wedstrijd verloor.' Memphis Depay bleef zondagavond op de bank.