Sneltrein Mbappé stuurt Argentinië en Messi na spektakelstuk naar huis

De WK-droom van Lionel Messi is voorbij. In een zinderende achtste finale tegen Frankrijk werd niet de sterspeler van Argentinië, maar Kylian Mbappé de grote man. Mbappé verdiende een penalty en scoorde tweemaal, waarmee zijn aandeel in de 4-3 zege van de Fransen enorm was.

Frankrijk en Argentinië maakten er een heerlijk voetbalgevecht van en we kunnen alleen maar hopen dat alle duels in de knock-outfase zo vermakelijk worden. Frankrijk startte het beste. Antoine Griezmann raakte al in de negende minuut met een vrije trap de lat, voordat hij twee minuten later mocht aanleggen voor een penalty. Mbappé zette met de bal aan zijn voet aan voor een indrukwekkende sprint en werd in het vijandelijke strafschopgebied naar de grond gehaald door Marcos Rojo. Griezmann bleef vanaf elf meter rustig en schoot raak.

Frankrijk bleef na het openingsdoelpunt de bovenliggende partij en de snelheid van Mbappé was een belangrijk wapen. Ajacied Nicolás Tagliafico haalde de aanvaller net buiten het strafschopgebied neer en mocht niet klagen dat hij voor dit vergrijp slechts een gele kaart kreeg. Argentinië kwam pas na het eerste halfuur wat beter in de wedstrijd. Kansen creëerde het echter niet (overigens net als Frankrijk) en de gelijkmaker, vijf minuten voor rust, kwam dan ook uit de lucht vallen.

Extreme vreugde bij Ángel Di María na zijn wonderschone gelijkmaker.

Het deed niets af aan de schoonheid van de treffer van Ángel Di María. De aanvaller kreeg de bal in het centrum aangespeeld, vond ruimte voor een schot van afstand en haalde verwoestend uit. De Franse doelman Hugo Lloris zag de bal in de bovenhoek vliegen en dus gingen Frankrijk en Argentinië in evenwicht rusten. Drie minuten na de onderbreking kwam Argentinië op voorsprong. Verdediger Gabriel Mercado veranderde de richting van een schot van Messi en liet Lloris zo kansloos. De Franse defensie dacht aan buitenspel, maar daar was geen sprake van.

Frankrijk moest nu in de achtervolging en door een misverstand tussen invaller Federico Fazio en doelman Franco Armani kreeg Griezmann al snel een goede kans. Fazio wist zijn fout echter nog net op tijd te herstellen. Het bleek uitstel van executie te zijn, want twee minuten later was het alsnog raak voor Frankrijk. Net als de goal van Di María was de 2-2 wonderschoon: een voorzet vanaf links schoot door, waarna verdediger Benjamin Pavard de bal op spectaculaire wijze vol op zijn slof nam.

Hierna kroonde Mbappé zichzelf tot de man van de wedstrijd. Zijn snelheid was opnieuw van grote waarde, al ging het bij de 3-2 vooral om de snelheid van handelen. Na een afgeketst schot van Blaise Matuidi pikte Mbappé de bal op en schoot hij na een goede aanname via Armani de 3-2 binnen. Een pass op maat van Olivier Giroud betekende hierna de assist op de tweede treffer van Mbappé (4-2) en dit was de genadeklap voor Argentinië, ook al kwam in blessuretijd toch nog de aansluitingstreffer op het bord. Een geniale pass van Messi werd binnengekopt door invaller Sergio Agüero.

Tijd voor de gelijkmaker was er hierna niet meer, mede doordat de Argentijnse stoppen weer eens doorsloegen, en dus gaat Argentinië (de verliezend finalist van vier jaar geleden) naar huis. De vraag is nu of dit Messi zijn laatste wedstrijd ooit was op een WK en of de geplaagde bondscoach Jorge Sampaoli zaterdag voor het laatst op de bank zat bij La Albiceleste. Frankrijk neemt het in de kwartfinale op tegen de winnaar van Uruguay - Portugal, vanavond om 20.00 uur.

Kylian Mbappé (19 jaar en 6 maanden) is de jongste maker van twee goals in een WK-wedstrijd sinds Pelé in 1958 (17 jaar en 8 maanden).