Sneijder en De Jong geven zege uit handen in Turkse kraker

Het Galatasaray van trainer Jan Olde Riekerink heeft de topper tegen Istanbul Basaksehir in eigen huis verloren: 1-2. De bezoekers blijven daarmee de soevereine koploper van de Süper Lig.

Olde Riekerink had voor het eerst dit seizoen in de competitie een basisplaats voor Nigel de Jong ingeruimd. De 31-jarige Amsterdammer speelde negentig minuten en vormde samen met Selcuk Inan het blok achter Wesley Sneijder op het middenveld. Laatstgenoemde was opnieuw belangrijk bij de openingstreffer van de thuisploeg. Sneijder legde in de 32ste minuut een vrije trap piekfijn op het hoofd Sinan Gümüs: 1-0.

Lang kon de ploeg van Olde Riekerink niet van die voorsprong genieten, vier minuten later lag de bal er aan de andere kant alweer in. Mehmet Batdal kopte een fraaie voorzet van rechtsback Ugur Uçar van dichtbij binnen. Galatasaray werd vervolgens met name via Sneijder dreigend, maar het was de uitploeg die het volgende doelpunt maakte. Verdediger Yalcin Ayghan zette Basaksehir na een uur op voorsprong.

Galatasaray kwam die klap in het resterende half uur niet meer te boven, waardoor het verschil met de koploper groeit naar zes punten. Basaksehir blijft door de zege ook na tien duels ongeslagen en staat met 26 punten fier bovenaan in de Süper Lig. Besiktas is met twee verliespunten minder de naaste belager.

Na de interlandperiode speelt Galatasaray de Nederlands getinte derby tegen het Fenerbahçe van trainer Dick Advocaat, Jeremain Lens, Robin van Persie en Gregory van der Wiel.