Slutsky in het spoor van Bosz, negatief record dreigt voor dolend PEC Zwolle

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. SC Heerenveen tracht zaterdag zijn eerste thuiszege te boeken en PEC Zwolle wil ten koste van De Graafschap een einde maken aan een zwakke serie.

Slutsky in het spoor van Bosz, negatief record dreigt voor dolend PEC Zwolle

Vitesse - FC Emmen

Aftrap: 18.30 uur
Scheidsrechter: Siemen Mulder

Actueel

• Dankzij de overwinning bij Willem II tijdens de vorige speeldag verstevigde Vitesse zijn positie in de subtop. FC Emmen leed een pijnlijke thuisnederlaag tegen Excelsior en moet vooral naar beneden kijken.

Vitesse tekende in 2018 al voor veertien Eredivisie-doelpunten met het hoofd, eentje dan in de jaren 2016 en 2017 bij elkaar opgeteld (dertien treffers met een kopbal).

• Liefst elf van de laatste twaalf Eredivisie-goals die FC Emmen produceerde, vielen in de tweede helft. Ook vorige week tegen Excelsior brak de ploeg van trainer Dick Lukkien de score pas na rust open. De treffer van Anco Jansen leidde evenwel niet tot een positief resultaat.

Afgelopen weekeinde veroverde Vitesse drie punten bij Willem II.

• Na Bert Jacobs (1989/90), Fred Rutten (2012/13) en Peter Bosz (2013/14) is Leonid Slutsky pas de vierde coach die in zijn eerste seizoen bij Vitesse in de topvier stond na dertien speelrondes.

• Deze Eredivisie-jaargang keek FC Emmen in uitwedstrijden al 340 minuten aan tegen een achterstand, het langst van alle clubs.

• Sinds zijn competitiedebuut voor Vitesse op 26 augustus creëerde Martin Ødegaard liefst twintig kansen voor zijn medespelers. Geen enkele Vitesse-speler presteerde beter in dit opzicht.

FC Emmen ging vorige week voor eigen publiek onderuit tegen Excelsior.

Historie

• Door FC Emmens status als Eredivisie-debutant wordt dit de eerste ontmoeting tussen deze clubs op het hoogste niveau. In de Eerste Divisie vonden acht confrontaties plaats: Vitesse won zes keer, de andere duels kenden geen winnaar.

Met de VI-verslaggevers blikken we vooruit op de komende speelronde.

• FC Emmen pakte geen enkel punt in zijn vorige vier uitduels met Vitesse en kwam ook geen enkele keer tot scoren in Arnhem.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

AZ - Willem II

Aftrap: 19.45 uur
Scheidsrechter: Allard Lindhout

Actueel

• Na dertien speelrondes heeft AZ al twintig verliespunten (vier gelijke spelen en vier nederlagen), waardoor de Alkmaarders zich nog niet in de subtop hebben kunnen nestelen. Opponent Willem II leed afgelopen weekeinde tegen Vitesse zijn zesde seizoensnederlaag en koestert een allerminst geruststellende marge ten opzichte van de degradatiezone.

AZ verloor deze competitie liefst vijftien punten in wedstrijden waarin het op voorsprong kwam. Tijdens de voorbije speelronde gaf de equipe van trainer John van den Brom een 0-2 marge uit handen tegen VVV-Venlo: 2-2.

• Fran Sol trof dit Eredivisie-seizoen al tien keer doel, maar de Spanjaard verzorgde nog geen enkele assist. In de voorbije jaargang gaf Sol nog vijf passes die leidden tot een treffer.

Afgelopen week gaf AZ de zege uit handen tegen VVV-Venlo.

• Van den Brom treft met Willem II zijn favoriete tegenstander. Negen keer leidde de ex-international een ploeg in een Eredivisie-wedstrijd tegen de Tilburgers en telkens bleef hij zonder nederlaag (zeven zeges, twee gelijke spelen).

• In de laatste tien speelrondes sprokkelde Willem II slechts zeven punten bijeen. Alleen provinciegenoot NAC Breda presteerde in deze periode slechter met vijf punten.

• Teun Koopmeiners bezette bij de start van deze speelronde de tweede plaats in het klassement van meeste passes. De AZ-speler verstuurde er 911, 41 minder dan Ajacied Daley Blind.

Historie

• Willem II zegevierde in slechts één van de vorige 25 Eredivisie-duels bij AZ, in 2000/01. De thuisploeg veroverde zestien keer de volle buit.

• Vorig seizoen zette AZ de Tilburgers met 3-2 opzij. Wout Weghorst, die in dat duel ook had gescoord, incasseerde vlak voor tijd een rode kaart.

De laatste 5 Eredivisie-edities van AZ - Willem II:

Seizoen Uitslag
2012/13 0-0
2014/15 2-0
2015/16 0-0
2016/17 2-0
2017/18 3-2

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De Graafschap - PEC Zwolle

Aftrap: 19.45 uur
Scheidsrechter: Martin van den Kerkhof

Actueel

• Beide teams hebben iets goed te maken. De Graafschap werd afgelopen weekeinde compleet overvleugeld door FC Utrecht (5-0 verlies) en PEC Zwolle moest in eigen huis zijn meerdere erkennen in ADO Den Haag (2-3). De Achterhoekers verzamelden in de eerste dertien speelrondes één punt minder dan de tegenstander van zaterdag.

De Graafschap moet het dit seizoen vooral hebben van de prestaties op de eigen Vijverberg. Liefst negen van de tien punten werden gepakt in Doetinchem.

Voor PEC Zwolle is het contrast met vorig seizoen wel heel groot. Destijds hadden De Blauwvingers na dertien competitieduels al 25 punten veroverd, liefst veertien meer dan nu.

De Graafschap wil zich tegen PEC Zwolle revancheren voor het duidelijke verlies bij FC Utrecht van vorige week.

• Liefst zeven van de laatste acht schoten op het doel van De Graafschap-keeper Hidde Jurjus mondden uit in een doelpunt. Over het hele seizoen gemeten staat Jurjus in de middenmoot wat betreft reddingpercentage.

• Dit kalenderjaar leed PEC Zwolle al negentien nederlagen in de Eredivisie, meer dan elke andere club. Het negatieve clubrecord stamt uit 1984, toen de formatie uit Overijssel twintig keer onderuit ging in de Eredivisie.

•  Na dertien speelrondes vormden De Graafschap en PEC Zwolle de toptwee in het klassement van de meeste overtredingen. Spelers van de Achterhoekers werden 172 keer teruggefloten, hun collega's uit Zwolle nog vier keer vaker.

PEC Zwolle moest vorige week in ADO Den Haag zijn meerdere erkennen.

Historie

• De Graafschap en PEC Zwolle liepen elkaar bijna altijd mis op het hoogste niveau; pas drie keer eerder stonden beide teams in Eredivisie-verband tegenover elkaar in Doetinchem. Met twee zeges tegenover één nederlaag hebben De Superboeren de overhand.

• Beide clubs ontmoetten elkaar op 30 oktober al in het KNVB-bekertoernooi. Mede dankzij vier treffers van Zian Flemming haalde PEC Zwolle met liefst 2-5 uit op De Vijverberg.

Alle vorige Eredivisie-edities van De Graafschap - PEC Zwolle:

Seizoen Uitslag
1981/82 2-0
2002/03 3-2
2015/16 0-3

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

SC Heerenveen - Fortuna Sittard

Aftrap: 20.45 uur
Scheidsrechter: Joey Kooij

Actueel

• SC Heerenveen was afgelopen weekeinde de dertiende Eredivisie-club dit seizoen die PSV geen punten afhandig kon maken. Daardoor maakten de Friezen pas op de plaats en werden ze onder meer gepasseerd door Fortuna Sittard, dat overtuigend Heracles Almelo opzij zette.

Nog altijd wacht SC Heerenveen op zijn eerste thuiszege in dit Eredivisie-seizoen. Alle andere zeventien clubs zegevierden minimaal één keer voor eigen publiek.

Finn Stokkers maakte in zijn laatste vier Eredivisie-duels ten minste één doelpunt. De vorige Fortuna Sittard-speler die dat voor elkaar kreeg was Matthew Amoah in het voorjaar van 2000.

SC Heerenveen verloor tijdens de voorbije speelronde van PSV.

• SC Heerenveen is zonder nederlaag in zijn laatste tien Eredivisie-thuisduels met gepromoveerde clubs (vijf zeges en vijf gelijke spelen). De laatste verliesbeurt in zo'n wedstrijd dateert uit het seizoen 2014/15. Destijds stuntte FC Dordrecht op de eerste speeldag: 1-2.

• Fortuna Sittard maakte liefst 26 goals in de eerste dertien speelrondes, alleen PSV (46) en Ajax (veertig) waren productiever. Bovendien is de ploeg uit Limburg pas de vijfde promovendus met ten minste 26 treffers in de eerste dertien wedstrijden van een Eredivisie-seizoen.

• Tien van die Fortuna Sittard-goals vielen uit standaardsituaties. Voorafgaand aan deze speelronde trof alleen PSV vaker doel via dodespelmomenten: dertien keer.

Fortuna Sittard boekte vorige week een duidelijke thuiszege op Heracles Almelo.

Historie

• Voor de negende keer fungeert SC Heerenveen in Eredivisie-verband als gastheer van Fortuna Sittard. De Friezen staan op vijf zeges, de Limburgers op één. Die ene uitoverwinning dateert alweer uit het seizoen 1990/91: 1-2.

• De laatste ontmoeting stamt uit het seizoen 2001/02 en eindigde in 3-1. Met twee goals was Jesper Hakansson die dag de gevierde man bij SC Heerenveen.

De laatste 5 Eredivisie-edities van SC Heerenveen - Fortuna Sittard:

Seizoen Uitslag
1997/98 2-2
1998/99 2-0
1999/2000 3-0
2000/01 6-1
2001/02 3-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.