De Jong steelt show met weergaloze omhaal in dertiende zege PSV

PSV heeft ook zijn dertiende competitiewedstrijd van dit seizoen gewonnen. Een fantastische omhaal van Luuk de Jong betekende het absolute hoogtepunt bij de eenvoudige zege van de lijstaanvoerder op SC Heerenveen. De Friezen speelden in het grootste gedeelte van de wedstrijd met een man minder.

PSV
PSV
3 - 0
sc Heerenveen

PSV heeft het traditioneel lastig met Heerenveen en won in de afgelopen drie seizoenen maar één van de zes competitiewedstrijden tegen de noorderlingen. Zaterdagavond kon Heerenveen het de nog altijd foutloze koploper van de Eredivisie echter niet lastig maken. Coach Mark van Bommel kon gewoon beschikken over aanvallers Steven Bergwijn en Hirving Lozano, die in de interlandperiode met pijntjes kampten, en het duo sloeg in de elfde minuut al toe.

Bergwijn was de aangever, Lozano de afmaker. Eerstgenoemde creëerde met een individuele actie aan de rechterkant ruimte voor een lage voorzet en zijn Mexicaanse ploeggenoot schoot van dichtbij binnen. Heerenveen moest zo in de achtervolging en kwam door gestuntel van Jeroen Zoet snel dicht bij de gelijkmaker. De PSV-doelman zat helemaal mis bij een voorzet en had geluk dat De Jong de bal op de doellijn weghaalde. Dit was het enige echt gevaarlijke moment van Heerenveen.

PSV, dat voor zaterdag al 37 thuiswedstrijden in de Eredivisie op rij ongeslagen was gebleven, ging met een duidelijk veldoverwicht op zoek naar meer doelpunten. Gastón Pereiro raakte de paal, voordat Heerenveen tien minuten voor rust met een man minder kwam te staan. Morten Thorsby haalde de doorgebroken Lozano neer en na het raadplegen van de VAR stuurde scheidsrechter Pol van Boekel de Heerenveen-middenvelder weg. Voor Heerenveen werd de missie om nog een goed resultaat te halen in Eindhoven zo nog verder bemoeilijkt.

Kort voor de onderbreking kwam de VAR nog eens in actie. PSV-huurling Sam Lammers ging in een poging een voorzet binnen te tikken met een gestrekt been in op Zoet en kwam in botsing met de doelman. Lammers mocht met een gele kaart op het veld blijven staan en hoopte in de tweede helft mee te kunnen werken aan een comeback van Heerenveen. Zeven minuten na rust deelde De Jong de bezoekers echter een volgende dreun uit, met waarschijnlijk het mooiste doelpunt uit zijn carrière. De topscorer van de Eredivisie had bij een voorzet van Lozano een fenomenale omhaal in huis voor de 2-0.

Na het kunststukje van De Jong was het verzet van Heerenveen helemaal gebroken. Voor PSV ging het nu wel heel erg gemakkelijk en Bergwijn raakte al de paal, voordat Lozano op aangeven van De Jong de derde goal van de avond maakte. Een volgende treffer van De Jong werd afgekeurd vanwege hands en keeper Warner Hahn bokste een poeier van Angeliño nog weg. Heerenveen liet in aanvallend opzicht niets meer zien en leed zo zijn vijfde nederlaag van dit seizoen. De ploeg van Jan Olde Riekerink staat nu op de elfde plek in de Eredivisie.

PSV blijft met de overwinning op Heerenveen op koers voor het clubrecord van zeventien zeges op rij, uit het seizoen 1987/88, en het winterkampioenschap. De voorsprong op achtervolger Ajax bedraagt nog altijd vijf punten. PSV gaat zich nu voorbereiden op de Champions League-thuiswedstrijd tegen Barcelona van aankomende woensdag en hoopt dan weer op een glansrol van De Jong.