FC Utrecht rekent na wervelend begin eenvoudig af met De Graafschap

Reacties

FC Utrecht heeft zondagmiddag wel heel eenvoudig de vijfde thuiszege van het seizoen geboekt. Tegen het weerloze De Graafschap was na een wervelende start al snel duidelijk dat de drie punten in de Domstad zouden blijven. Door de grootste zege van het seizoen tot nu toe blijft de ploeg van Dick Advocaat zich handhaven in de subtop van de Eredivisie.

FC Utrecht rekent na wervelend begin eenvoudig af met De Graafschap
FC Utrecht
FC Utrecht
5 - 0
De Graafschap
De Graafschap

Advocaat liet sinds zijn komst bijna geen gelegenheid onbenut om het spitsenprobleem van Utrecht aan te halen, maar de thuiswedstrijd tegen De Graafschap gaf daar in ieder geval weinig aanleiding toe. De Domstedelingen hadden geen kind aan De Superboeren door uiterst efficient met de kansen om te springen en wisten halverwege de eerste helft eigenlijk al dat ze vijfde competitiezege in de laatste zes duels zouden gaan boeken.

Dat terwijl de 2-1 nederlaag tegen Vitesse van vóór de interlandperiode nog voor het nodige chagrijn had gezorgd. Voor zover dat twee weken later nog aanwezig was in De Galgenwaard, was dat razendsnel verdwenen. Utrecht domineerde het duel van begin af aan en nam bij de eerste de beste kans ook meteen de leiding. Sander van de Streek volleerde in de veertiende minuut loepzuiver raak na een leep balletje van Sean Klaiber.

Van de Streek startte tegen De Graafschap voor het eerst sinds het thuisduel van 5 oktober met NAC Breda (2-1) weer in de basis. Daarna schakelde Advocaat over naar een 4-3-3-systeem waarin geen plek was voor de aanvallende middenvelder. Zondag was dat tegen de met vijf verdedigers spelende ploeg van trainer Henk de Jong dus weer wel het geval, in de rug van de twee spitsen Gyrano Kerk en Oussama Tannane.

Dick Advocaat liet FC Utrecht met twee spitsen aantreden.
Dick Advocaat liet FC Utrecht met twee spitsen aantreden.

Om de even overtuigende als eenvoudige thuiszege op De Graafschap toe te schrijven aan die formatiewissel, gaat wellicht wat te ver. Utrecht liep namelijk uit naar de 3-0 ruststand uit twee vrije trappen van Tannane. In de zeventiende minuut kopte aanvoerder Willem Janssen vogelvrij raak. De bij dat moment mistastende Hidde Jurjus had zeven minuten later ook geen antwoord op een artistieke hakbal van Kerk.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

En toen moest er dus nog 65 minuten worden gevoetbald. Lang was een sfeeractie van de meegereisde fans het enige hoogtepunt dat op naam kwam van De Graafschap. Een dubbele wissel - Frank Olijve en Daryl van Mieghem voor Robert Klaasen en Furdjel Narsingh - na rust had zowaar enig effect. Olijve loste in de 52ste minuut het eerste schot op doel en kort daarna profiteerde Erik Bakker bijna van lankmoedig uitverdedigen van Simon Gustafson.

Utrecht-doelman David Jensen toonde ook na 55 werkeloze minuten echter nog over uitstekende reflexen te beschikken. Daarna was het wel gedaan met de opleving van de bezoekers. De beste kansen waren al snel weer voor de thuisploeg. Het was uiteindelijk invaller Nick Venema, in de Keuken Kampioen Divisie al goed voor negen treffers namens Jong Utrecht, die nog voor 4-0 en 5-0 zorgde.

Utrecht klimt net als Vitesse over Heracles Almelo (voorafgaand aan deze speelronde nog de nummer vier) heen. De Graafschap, dat in uitduels pas één punt pakte, blijft zeventiende.

Eredivisie

Stand Eredivisie 2018/2019

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
34
28
2
4
119-32
+87
86
2
PSV
34
26
5
3
98-26
+72
83
3
Feyenoord
34
20
5
9
75-41
+34
65
4
AZ
34
17
7
10
64-43
+21
58
5
Vitesse
34
14
11
9
70-51
+19
53
6
FC Utrecht
34
15
8
11
60-51
+9
53
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.