Slowakije stuntende WK-debutant, Italië onttroond

Groep F van het WK in Zuid-Afrika is donderdag afgerond. Voetbal Internationalzet de prestaties van Paraguay, Slowakije, Nieuw-Zeeland en Italië op dit WK in historisch perspectief.

Slowakije stuntende WK-debutant, Italië onttroond

Dat Paraguay groep F als nummer één afsluit is voor het eerst in de WK-historie. In 1986, 1998 en 2002 plaatsten de Zuid-Amerikanen zich al wel eerder voor de achtste finales, maar dat deden ze telkens als nummer twee. Paraguay bleef met twee remises – tegen Italië (1-1) en Nieuw-Zeeland (0-0) – en tussendoor een zege op Slowakije (2-0) ongeslagen. In 1986 en 1998 verzamelde La Albirroja ook al vijf punten in de groepsfase.

Slowakije verraste als debutant door in het slotduel titelverdediger Italië een loer te draaien (3-2), terwijl eerder Paraguay met 2-0 te sterk was en Nieuw-Zeeland in de slotminuut de 1-1 eindstand op het scorebord had gezet. Acht jaar geleden tijdens het WK in Japan en Zuid-Korea was er ook al een debutant die de titelverdediger dwarsboomde. Senegal versloeg Frankrijk in de openingswedstrijd met 1-0 en stoomde daarna door tot de kwartfinales, waarin Turkije na verlenging te sterk bleek. <br /><br /> Na een serie afdroogpartijen in 1982 kan Nieuw-Zeeland nu met opgeheven hoofd Zuid-Afrika verlaten. In 1982 kregen de Kiwi’s, met onder andere de huidige bondscoach Ricki Herbert in de gelederen, nog voetballes van Schotland (5-2), de Sovjet-Unie (3-0) en Brazilië (4-0). Herbert bewees een leergierig man te zijn, want tegen Slowakije (1-1), Italië (1-1) en Paraguay (0-0) bleef zijn elftal fier overeind.

Na de zure 2-3 nederlaag tegen Slowakije moet Italië als de nummer laatst van groep F met het schaamrood op de kaken huiswaarts keren. Het gebeurde slechts één keer eerder dat de Azzurri in de eerste ronde geen wedstrijd wisten te winnen. In 1982 mazzelde Italië zich met drie gelijke spelen naar de volgende ronde, waarna het vervolgens wel de wereldtitel veroverde. De laatste keer dat de Italianen de eerste groepsfase niet overleefden was in 1974. Toen bleken een 3-1 zege op Haïti, een 1-1 tegen Argentinië en 0-1 verlies tegen Polen onvoldoende voor een plek bij de laatste acht.(Tim Vos)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen