Slotoffensief helpt Guardiola aan zege bij City-debuut

Manchester City is onder manager Pep Guardiola met een minieme zege op Sunderland aan het seizoen begonnen. The Citizens zegevierden met 2-1, in een wedstrijd waarin de thuisploeg twee keer op weg werd geholpen door de tegenstander.

Voetballiefhebbers over de hele wereld keken smachtend uit naar het Premier League-debuut van Guardiola en het eerste competitieduel van Het Nieuwe Manchester City. Nog voor de aftrap van de wedstrijd tegen Sunderland was duidelijk dat doelman Joe Hart (bank) en middenvelder Yaya Touré (buiten de selectie gelaten) geen hoofdrol spelen in de ploeg die de voormalige succescoach van Barcelona en Bayern München naar zijn filosofie wil kneden.

Guardiola ziet in Hart geen meevoetballende keeper en heeft Touré niet nodig op het sterk bezette middenveld. Willy Caballero kreeg tussen de palen de voorkeur boven de Engelse sluitpost, maar kon dat vertrouwen niet terugbetalen met een clean sheet. De Argentijn moest in de 71ste minuut een bal uit zijn doel halen, nadat Sunderland-spits Jermain Defoe die na een gevoelige steekpass van Jack Rodwell erin had geschoten. De 33-jarige Engelsman zorgde er zo voor dat The Black Cats langszij kwamen: 1-1.

Van Aanholt
Het begin van The Citizens was namelijk goed en dat had hen al vroeg een voorsprong opgeleverd. Na vier minuten zette Sergio Agüero de thuisploeg vanaf elf meter op voorsprong. Patrick van Aanholt was de schlemiel aan de zijde van de bezoekers. De vleugelverdediger was namelijk de veroorzaker van de penalty, door Raheem Sterling al glijdend onderuit te halen in zijn eigen strafschopgebied. Daarna waren de aanvallende intenties van het Manchester City van Guardiola duidelijk waarneembaar, werd er een waar slotoffensief gestart, maar een bevrijdende tweede goal liet lang op zich wachten.

Een tweede goal van de thuisploeg viel nog wel, in de 87ste minuut, want ook het slot van Manchester City was aardig. Opnieuw moest een speler van Sunderland hen op weg helpen. Invaller Paddy McNair (ex-Manchester United) kreeg een voorzet van een andere invaller Jesús Navas tegen zich aangeschoten en liep de bal zo in zijn eigen doel. Daarmee bepaalde hij de eindstand op 2-1 en zorgde hij ervoor dat Guardiola alsnog met een zege aan het seizoen begon.