Slot geeft toe: 'Uiteraard heb ik die gedachte ook'

Arne Slot betwijfelt of hij de juiste spelers het veld op stuurde voor de wedstrijd van Feyenoord tegen Fortuna Sittard. Volgens de trainer verdienden de elf basisklanten hun plek weliswaar, maar hij kon niet ontkennen dat zijn ploeg een veel betere indruk maakte na een drietal wissels in de pauze.

Feyenoord
Feyenoord
1 - 1
Fortuna Sittard

Met name in de eerste helft speelde Feyenoord ondermaats. Hoe boos was Slot in de pauze? 'Er zullen vast wel wedstrijden zijn geweest dat ik met meer stemverheffing heb gesproken. Maar het feit dat je drie keer wisselt, geeft nog sterker aan hoe ontevreden je bent dan dat je als een malloot gaat schreeuwen', vertelde hij op de persconferentie. 'Dat ik niet tevreden was, dat was duidelijk. En dat ben ik nu na de wedstrijd nog steeds niet.'

Slot gaf een duidelijk signaal af met zijn wissels: Danilo, Patrik Wålemark en Marcos López kwamen binnen de lijnen voor Marcus Pedersen, Jacob Rasmussen en Santiago Giménez. 'Uiteraard denk je met terugwerkende kracht wel: misschien als we in de eerste helft zo gestart waren… Maar je hebt geen zekerheid dat de jongens dan ook met dezelfde energie het veld op zouden zijn gekomen.'

Het zou ook kunnen dat de invallers voor nieuwe energie zorgden bij de basisklanten, speculeerde Slot. 'Als je in de rust drie keer wisselt en de spelers met heel veel energie erin komen, denken de zeven veldspelers die overblijven misschien ook: wow, wat gebeurt hier? Misschien zien ze dat ook als een enorme kans. Dan helpt het dat je meteen de 1-1 maakt. Het is een combinatie van factoren, maar ook ik denk bij het zien van de eerste helft: misschien was het beter geweest om zo te starten. Maar de jongens die gestart zijn, hebben dat op basis van de afgelopen weken wel echt verdiend.'

Kwestie spitspositie Feyenoord: 'Danilo vandaag en vorige week prima ingevallen'

Het antwoord op de vraag wat er misging in de eerste helft, ligt volgens Slot in de tweede. 'Ik heb al vaak gezegd dat het voor ons vaak ongelooflijk veel moeite kost om wedstrijden te winnen. Daar is een enorme fysieke prestatie en teamprestatie voor nodig bij ons. Als je de eerste helft niet in hetzelfde tempo speelt als in de tweede helft, dan laat je eigenlijk 45 minuten compleet liggen om een wedstrijd te beslissen. Uiteindelijk blijken vijftig minuten te kort om een goal te maken, ondanks dat de achterliggende cijfers er normaal toe zouden leiden dat je een wedstrijd wint.'

Slot doelde op de wedstrijdstatistieken. 'Ik heb begrepen dat we 33 doelpogingen hadden en 12 corners. De tegenstander heeft maar één keer op doel geschoten. Dan verwacht je geen punten te laten liggen. Maar als je de eerste helft ook zo speelt, dan waren het misschien 45 doelpogingen en 18 corners. Dan vergroot je de kans om te winnen.' De oefenmeester gaf Fortuna ook krediet voor het 'prima' voetbal van de ploeg. 'Uiteraard verdedigden ze heel gegroepeerd, maar ze probeerden in balbezit wel te voetballen. Ons tempo lag veel te laag in de eerste helft. In de tweede helft duiken we wel meteen op de bal en dat leidt tot een goal.'