Slordig Oranje komt goed weg tegen Italië dankzij primeur Aké

Het Nederlands elftal heeft maandagavond in Turijn met 1-1 gelijkgespeeld tegen Italië. Net als tegen Slowakije speelde Oranje een zwakke eerste helft en een iets beter tweede bedrijf.

Bondscoach Ronald Koeman wisselde zijn basiselftal ten opzichte van het duel met Slowakije (1-1) op liefst acht plaatsen. Alleen Daley Blind, Matthijs de Ligt en Memphis Depay hielden hun plek. Met de flink gewijzigde opstelling begon Oranje ondermaats. Dat leek in de derde minuut al te resulteren in de openingstreffer, maar het doelpunt van Andrea Belotti uit een vrije trap werd afgekeurd wegens buitenspel.

Het betekende de opmaat voor een eerste helft waarin Nederland defensief kwetsbaar oogde en aanvallend weinig in te brengen had. Ruud Vormer en Memphis zorgden wel voor dreiging, maar tot een uitgespeelde kans kwam Oranje niet. Aan de andere kant kreeg Belotti een gigantische kans – goed gepakt door Cillessen – en had ook Simone Verdi twee keer kunnen scoren.

Andrea Belotti mist een grote kans op de 1-0.

In de slotminuut van de eerste helft haalde Vormer nog een bal van de lijn, waardoor het wonder boven wonder nog 0-0 stond bij rust. Hans Hateboer - één van de zwakkere spelers in de eerste helft - keerde na de hervatting niet terug op het veld. De Atalanta Bergamo-back zag zijn vinger uit de kom schieten en werd vervangen door Daryl Janmaat.

Na rust kwam Oranje iets beter voor de dag. Een van richting veranderde voorzet van Janmaat viel bijna binnen en na een kwartier kreeg Tonny Vilhena de eerste echte kans aan Nederlandse zijde. De Feyenoorder, die weer als linker wingback speelde, kreeg de bal bij de tweede paal na prima voorbereidend werk van Vormer en nam hem vol op de slof, maar zijn inzet verdween een halve meter over het Italiaanse doel.

In de 67ste minuut ging het alsnog mis voor Oranje. Na een snelle uitbraak van de Italianen kwam de bal bij invaller Federico Chiesa, die hem laag voorgaf. In de doelmond reageerde Simone Zaza sneller dan Virgil van Dijk en de Valencia-spits, die nog geen vier minuten binnen de lijnen stond, gleed de bal binnen: 1-0.

Oranje baalt na de openingstreffer van Simone Zaza.

Het Nederlands elftal ging meteen op zoek naar de gelijkmaker en leek daar via Ryan Babel een grote kans voor te krijgen, maar Domenico Criscito trok aan de noodrem. De centrumverdediger schoffelde Babel onderuit en moest dat bekopen met een directe rode kaart. Memphis schoot de toegekende vrije trap van een meter of achttien hard in de benedenhoek, maar doelman Mattia Perin kon redding brengen.

Met het inbrengen van onder anderen Steven Berghuis, Wout Weghorst, Quincy Promes en Eljero Elia probeerde Koeman in de slotfase nog een gelijkmaker te forceren, maar het tiental van de Italianen trok zich ver terug. De bezoekers kwamen daardoor lange tijd niet verder dan schoten van Vilhena en Berghuis en een kopbal van Memphis.

Nathan Aké viert zijn eerste treffer in dienst van het Nederlands elftal.

In de 87ste minuut kwam de bevrijdende treffer er alsnog. Berghuis leverde een uitstekende voorzet af en invaller Nathan Aké kopte prima binnen: 1-1. Het was de eerste interlandtreffer voor de Bournemouth-verdediger, die even later zelfs ook nog dicht bij de 1-2 was. Aké kon net niet bij een indraaiende vrije trap van Memphis, waardoor het bij een gelijkspel bleef in het Juventus Stadium.

Met de remise in Turijn komt er een einde aan het seizoen voor de Nederlandse spelers. Op 6 september staat met de oefenwedstrijd tegen Peru de volgende interland op het programma. Dat duel zal in het teken staan van het afscheid van Wesley Sneijder. Drie dagen later wacht de start van de Nations League tegen Frankrijk.