Simons staat opnieuw op: PSV op matchpoint voor plek twee

PSV heeft zondag tot het gaatje moeten gaan om Fortuna Sittard van zich af te schudden. Een verschroeiend schot van Xavi Simons zorgde ervoor dat de Eindhovenaren de tweede plek voor het grijpen hebben (2-1).

PSV
PSV
2 - 1
Fortuna Sittard

PSV begon het duel met Fortuna in de wetenschap dat het kon uitlopen op Ajax. Niet omdat de Amsterdammers punten verspeelden, maar omdat de uitwedstrijd tegen FC Groningen eerder op de dag binnen tien minuten moest worden gestaakt. De Eindhovenaren beschikten over een nagenoeg fitte selectie, dus de ingrediënten voor een mooie avond waren aanwezig.

Het liep anders. Bij Fortuna schitterde Burak Yilmaz nog altijd door afwezigheid, maar in Sittard hebben ze met Paul Gladon een waardige vervanger achter de hand. De 31-jarige aanvaller liet in het Philips Stadion zien ook zijn doelpunten mee te kunnen pikken. Met een omhaal zorgde Gladon in de openingsfase voor een verrassende voorsprong van de bezoekers (0-1).

PSV ontsnapte vervolgens aan een nieuwe dreun. Iñigo Córdoba scoorde, maar maakte hands. Dat Walter Benítez dat in aanloop naar het doelpunt ook deed, was scheidsrechter Jochem Kamphuis ontgaan. De VAR mocht niet ingrijpen. Dat was omdat er geen sprake was van een mogelijke penalty, maar een indirecte vrije trap.

Niet veel later kwam PSV langszij. Jordan Teze slingerde een voorzet voor het doel en vond het hoofd van Luuk de Jong, die Ivor Pandur passeerde (1-1). De nummer twee ging vervolgens op zoek naar de voorsprong, maar het niveau zakte nog voor rust naar een bedenkelijk niveau. Ook in de tweede helft bleef het spel van PSV stroperig. Bovendien moest aanvoerder De Jong met een knieblessure naar de kant.

Simons doet het
In het laatste kwart ging PSV gehaast op zoek naar de winnende treffer. De spelers van Fortuna ontregelden het spel en frustreerden niet alleen de PSV'ers, maar ook het publiek. Dat werd steeds ongeduldiger. Zoals zo vaak bood een bevlieging van Simons uitkomst. De twintigjarige middenvelder kreeg de bal van Fábio Silva en haalde verwoestend uit. Pandur had geen antwoord op het schot van Simons (2-1).

Daar had Fortuna niet meer van terug. Door de zege staat PSV op matchpoint om de tweede plek te verzilveren. Een overwinning op SC Heerenveen volstaat om Ajax in de laatste speelronde van zich af te houden. Fortuna verzekerde zich ondanks de nederlaag van lijfsbehoud. Het gat met nummer zestien FC Emmen, dat stevig verloor van AZ, bedraagt met nog twee wedstrijden te gaan zeven punten.