AZ vermorzelt FC Emmen en staat in ieder geval voor even derde

AZ is in ieder geval tot dinsdag de nieuwe nummer drie van de Eredivisie. De Alkmaarders maakten zondag voor eigen publiek gehakt van het FC Emmen van Dick Lukkien. De wedstrijd was voor rust al gespeeld.

AZ
AZ
5 - 1
FC Emmen
FC Emmen

Na de verloren halve finale in de Conference League tegen West Ham United had AZ minder dan drie dagen de tijd om zich op te laden voor het thuisduel met Emmen, dat van cruciaal belang was in de strijd om de derde plek in de Eredivisie.

AZ kon krachten sparen omdat het razendsnel klaar was met Emmen, dat geen moment thuisgaf en de wedstrijd al na vijftien minuten min of meer verloren had. Sven Mijnans scoorde via het been van Mickey van der Hart, daarna was het de beurt aan Myron van Brederode. Het werd uiteindelijk een pijnlijke middag met hoofdletter P voor Emmen, dat na 28 minuten op een 4-0 achterstand stond, omdat ook Tijjani Reijnders, donderdag nog trefzeker tegen West Ham, en Sam Beukema scoorden. Van der Hart stond erbij en keek ernaar. Het slotakkoord, althans voor de eerste helft, was voor Jordy Clasie, waardoor er na 45 minuten duidelijke cijfers op het scorebord stonden: 5-0.

Dat de zege al binnen was, gaf de spelers gelegenheid om de voet van het gaspedaal te halen en krachten te sparen voor de return tegen West Ham voor aankomende donderdag. Emmen scoorde via Richairo Zivkovic nog wel, maar die treffer was puur en alleen voor de statistieken. AZ-trainer Pascal Jansen gaf speelminuten aan Riechedly Bazoer, Mexx Meerdink en de teruggekeerden Jesper Karlsson en Dani de Wit, die dus ook tegen West Ham weer beschikbaar zijn.

Dat Jansen vier wissels doorvoerde, vertelde alles over de wedstrijd die dus al in de eerste helft beslist was. AZ neemt plaats drie van Ajax over, maar kan dinsdag weer ingehaald worden, want dan wordt de gestaakte wedstrijd tegen FC Groningen ingehaald.

Emmen speelt de overige duels tegen landskampioen Feyenoord en FC Utrecht. De ploeg staat virtueel op de zestiende plaats en die geeft recht op deelname aan de play-offs om promotie en degradatie.