Simons kan niet stunten: Bellingham verovert Kopa Trophy

Reacties

Jude Bellingham is de winnaar van de Kopa Trophy, de prestigieuze talentenprijs die maandagavond bij het Gouden Bal-gala werd vergeven. De twintigjarige middenvelder van Real Madrid troeft onder anderen Xavi Simons af. De Nederlander werd zesde.

Simons kan niet stunten: Bellingham verovert Kopa Trophy
© Pro Shots

Met zijn uitverkiezing in het Théâtre du Châtelet te Parijs maakt Bellingham zijn status als topfavoriet waar. Bellingham schitterde vorig seizoen bij Borussia Dortmund en is deze jaargang een sensatie bij Real Madrid. Met tien goals voert Bellingham zelfs de topscorerslijst in La Liga aan. Afgelopen weekeinde loodste hij De Koninklijke met twee goals langs Barcelona in El Clásico.

Dieptepunt voor Bellingham dit jaar was het mislopen van de Bundesliga-titel. Borussia Dortmund had tijdens de laatste speelronde aan een zege op FSV Mainz 05 genoeg voor het kampioenschap, maar bleef steken op 2-2. Toeval of niet: Bellingham miste de mislukte kampioenswedstrijd door een knieblessure.

Herkomst naam:
De Kopa Trophy is vernoemd naar Raymond Kopa, een van de grootste Franse spelers aller tijden. De in 2017 overleden aanvaller won in de jaren vijftig vele prijzen met Stade Reims en Real Madrid. Kopa debuteerde bij Angers, dat zijn stadion heeft vernoemd naar de icoon.

Simons, thans uitkomend voor RB Leipzig na een periode bij PSV waarin hij zich onder meer kroonde tot gedeeld Eredivisie-topscorer, is een van de talenten die zijn meerdere moest erkennen in Bellingham. Ook de twee recentste winnaars, Pedri en Gavi van Barcelona, legden het af tegen de allrounder van Real Madrid. Pedri haalde met plek drie nog wel het podium, achter Jamal Musiala. Gavi werd vijfde en plek vier was een prooi voor Eduardo Camavinga.

De kanshebbers op de Kopa Trophy moesten 21 jaar of jonger zijn op 31 juli. De prestaties tussen 1 augustus 2022 en 31 juli 2023 telden mee en de winnaar werd bepaald door een vakjury bestaande uit voormalige Gouden Bal-winnaars.

Winnaars Kopa Trophy:

Jaar Speler
2018 Kylian Mbappé
2019 Matthijs de Ligt
2020 Niet uitgereikt wegens coronacrisis
2021 Pedri
2022 Gavi
2023 Jude Bellingham

Alle winnaars tijdens het Gouden Bal-gala:

Ballon d'Or: Lionel Messi (Arg)
Ballon d'Or Féminin: Aitana Bonmatí (Spa)
Kopa Trophy: Jude Bellingham (Eng)
Yashin Trophy: Emiliano Martínez (Arg)
Socrates Trophy: Vinícius Júnior (Bra)
Müller Trophy: Erling Haaland (Noo)
Elftal van het Jaar (vrouwen): Barcelona
Elftal van het Jaar (mannen): Manchester City
Bekijk hier al onze video's
Meer J. Bellingham
Meer over J. Bellingham
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.