Seinen staan op groen voor grotere WK-selecties en buitenspeltechnologie

Reacties

Louis van Gaal lijkt in het najaar 26 spelers te mogen selecteren voor het WK. Op een vergadering van spelregelcommissie IFAB in Qatar is bepaald dat wedstrijdselecties voortaan uit 26 spelers mogen bestaan in plaats van de gebruikelijke 23, waardoor de weg is geplaveid voor grotere WK-selecties. Verder is besloten tot de permanente invoering van de regel dat teams vijf keer mogen wisselen per wedstrijd.

Seinen staan op groen voor grotere WK-selecties en buitenspeltechnologie
© Pro Shots

Het besluit van de IFAB omtrent de grootte van wedstrijdselecties stelt competitieorganisators in staat een eigen keuze te maken. Bonden als de UEFA en de FIFA zijn nu niet meer gebonden aan een maximale grootte van 23 spelers. Het is nog niet bevestigd dat WK-selecties inderdaad uit 26 man zullen bestaan, maar het ligt in de lijn der verwachting dat de FIFA gebruik zal maken van de nieuwe mogelijkheid.

Selecties van 26 spelers zouden een noviteit betekenen voor het WK, maar waren op het EK van vorig jaar al de realiteit. Op het toernooi om de Copa América, dat gelijktijdig werd gehouden, telden de spelersgroepen zelfs 28 namen. Bondscoaches moesten bij iedere wedstrijd echter meerdere spelers op de tribune zetten, want de wedstrijdselectie mocht maximaal 23 spelers bevatten. Voortaan mag die uit 26 man bestaan.

De grotere selecties op de toernooien van vorig jaar waren een gevolg van het drukke voetbalprogramma in de coronatijd. De KNVB pleitte destijds voor een EK-selectie van 25 man, maar schaarde zich uiteindelijk achter het voorstel van een UEFA-comité voor 26 spelers. Dat de WK-selecties nu ook 26 man kunnen bevatten, is goed nieuws voor internationals die aan de rafelranden van de selectie hangen.

Wissels
Het aantal wissels per wedstrijd werd in een groot aantal competities verhoogd van drie naar vijf sinds het uitbreken van de coronacrisis. De maatregel was bedoeld om de gezondheid van spelers te beschermen. In korte tijd moesten immers veel wedstrijden worden ingehaald. Veel trainers spraken zich positief uit over de mogelijkheid om vijf keer te wisselen. De IFAB heeft besloten de wijziging permanent mogelijk te maken voor individuele bonden.

Buitenspel
De IFAB is ook bezig met de ontwikkeling van nieuwe manieren om te bepalen of er sprake is van buitenspel. Een zogenoemd semiautomatisch systeem is getest en kan volgens de IFAB sneller en beter bepalen of een speler buitenspel staat. Naar aanleiding van de 'succesvolle tests' wordt overwogen om het systeem te introduceren op het WK.

Vernieuwing op WK
De invoering van vijf wisselmogelijkheden betekent dat het WK voor de derde keer op rij aanvat met een grote regelwijziging. In 2014 deed de doellijntechnologie haar intrede op het toernooi; in 2018 werd voor het eerst gebruikgemaakt van een VAR.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.