Seedorf zet vraagtekens bij KNVB-beleid en had Van Gaal liever in andere rol gezien

Reacties

Clarence Seedorf had gehoopt dat de KNVB in de zoektocht naar een nieuwe bondscoach niet bij een oude bekende was uitgekomen. De 87-voudig international heeft respect voor Louis van Gaal, met wie hij jaren samenwerkte bij Ajax en later Oranje, maar vindt dat angst de grootste adviseur is gebleken bij de voetbalbond.

Seedorf zet vraagtekens bij KNVB-beleid en had Van Gaal liever in andere rol gezien
© Pro Shots

De KNVB maakte op 21 juli officieel bekend dat Van Gaal voor de derde keer als bondscoach aan de slag gaat. Seedorf begrijpt dat zijn voormalig trainer die uitdaging aangaat. 'Hij heeft duidelijk niet de eer aan zichzelf gehouden. De derde plaats in 2014 was dus niet genoeg voor hem en daar heb ik respect voor', zegt de oud-speler van Ajax, Sampdoria, Real Madrid, Internazionale, AC Milan en Botafogo in zijn column in NRC.

Op de werkwijze van de KNVB is Seedorf kritisch. 'Vanuit de KNVB zijn er zo weinig frisse ideeën die naar buiten komen. Angst is de grootste adviseur gebleken in de keuzes van de beleidmakers. Helaas kan ik na dertig jaar topvoetbal gerust zeggen dat de voetballerij te conservatief is. Lef tonen kan tot verlies leiden maar het herhalen van keuzes waaruit geen enkele progressie blijkt, zie ik als een probleem dat opgelost moet worden.'

Onder druk gekozen
Seedorf vindt dat de KNVB een 'ongelooflijk potentieel' heeft. 'Maar blijkbaar zit het ergens vast. Waar vernieuwing nodig is, komt er iets ouds uit de bus en waar een krachtige stelling nodig is, zoals onlangs bij de boycot van sociale media vanwege racistische uitlatingen, hield de bond met trots vast aan zeer pijnlijke principes. Onder druk presteren is een capaciteit waar spelers, coaches en beleidsmakers mee om moeten weten te gaan, en dat was hier duidelijk niet het geval.'

'Onder druk is er gekozen voor Van Gaal, met weer Danny Blind erbij – die nog niet zo lang geleden als assistent en als hoofdcoach niet goed heeft gepresteerd met Oranje – en met Henk Fraser, die al jaren goed bezig is in Nederland maar zich nu moet neerleggen bij een rol als assistent. Louis van Gaal is een leermeester en zal zijn onbetwiste kwaliteit als coach wel weer tonen, ongeacht de resultaten. Toch had ik hem liever gezien als adviseur voor het technisch beleid of als mentor van de coaches die de trainersopleiding volgen. Daar zou zijn kennis het meeste kunnen betekenen voor de volgende generatie coaches en spelers', aldus Seedorf.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.