Seedorf slaagt in missie en leidt Kameroen naar Afrika Cup

Het Kameroen van bondscoach Clarence Seedorf heeft zich zaterdag geplaatst voor het toernooi om de Afrika Cup. De formatie van de Nederlandse keuzeheer versloeg de Comoren in de laatste kwalificatiewedstrijd in Groep B met 3-0. Marokko plaatste zich in die poule eerder al voor het toernooi dat in de zomer wordt gehouden in Egypte.

Kameroen wist dat het aan een gelijkspel genoeg zou hebben tegen de Comoren, dat  na vijf wedstrijden drie punten minder had en op gelijke hoogte stond met Malawi. Het leverde een wat afwachtende beginfase op in het Ahmadou Ahidjo Stadion, waar ruim veertigduizend toeschouwers naar het duel keken. De bezoekers doken ook af en toe op voor het doel van Andre Onana. De keeper van Ajax hoefde echter nauwelijks in actie te komen.

Vervolgens sloeg de thuisploeg voor rust toe via Eric Maxim Choupo-Moting. De jarige aanvaller van Paris Saint-Germain - die zaterdag 30 jaar werd - tikte na 37 minuten een lage pass vanaf de linkerflank in het doel. De genadeslag voor de Comoren volgde vroeg in de tweede helft. Christian Bassogog haalde buiten het zestienmetergebied uit. Mede doordat keeper Ali Ahamada blunderde, vloog de bal in de korte hoek. Daarmee was het verzet van de Comoren gebroken. Clinton N'Jie tekende in de slotfase nog voor 3-0. Zo was het feest compleet voor Kameroen.

Het toernooi om de Afrika Cup wordt tussen 21 juni en 19 juli gehouden en kent voor het eerst 24 deelnemers. Kameroen - de winnaar van 2017 - werd aanvankelijk gekozen als gastland, maar raakte de organisatie later kwijt na twijfels over de veiligheidssituatie in het land. Daarop werd Egypte gekozen tot nieuw gastland.