Seedorf en Onana ontsnappen aan late dreun tegen Ghana

Bondscoach Clarence Seedorf is met Kameroen dicht bij het bereiken van de achtste finale van het toernooi om de Afrika Cup. De Ontembare Leeuwen speelden zaterdag doelpuntloos gelijk tegen Ghana, dat Kameroen in de slotfase spaarde.

Kameroen
Kameroen
0 - 0
Ghana
Ghana

Seedorf wijzigde zijn elftal op drie plekken ten opzichte van de met 2-0 gewonnen eerste groepswedstrijd tegen Guinee-Bissau. Ajax-keeper Andre Onana stond weer onder de lat. Met de drie punten op zak kon Kameroen zich tegen Ghana verzekeren van een plek in de achtste finale. Veel aanvallende intenties leek de ploeg van Seedorf in het begin echter niet te hebben. Ghana kreeg de kansen via Nuhu Kasim en voormalig Vitesse-speler Christian Atsu.

Kameroen zakte in en kroop pas na een half uur uit de schulp. Keeper Richard Ofori bleek in die fase de redder in nood voor Ghana. Hij had eerst al een antwoord op een poging van Clinton N'Jie en hield vlak voor rust ook een schot van Christian Bassogog op sublieme wijze uit zijn doel. De aanvaller van Kameroen leek er 1-0 van te maken, maar zijn inzet was binnen bereik van de doelman. De redding van Ofori mocht er desondanks wel zijn.

Ghana, dat na het gelijkspel tegen Benin (2-2) pas één punt had verzameld, had een zege op Kameroen nodig om meer zekerheid te krijgen in het bereiken van de achtste finale. André Ayew kreeg in het begin van de tweede helft een goede mogelijkheid om te scoren. De aanvaller vuurde echter naast en van latere vragen om een strafschop wilde de scheidsrechter niets weten.

Kameroen hield vooral tegen en kreeg pas later weer een kans via Bassogog, wiens schot werd geblokt. Ghana zocht vervolgens nog een laatste keer de aanval, waarbij Kameroen ontsnapte. Invaller Owusu Kwabena, nog geen minuut in het veld, zag ruimte en haalde hard uit. Onana kon niet bij de bal en zag het schot tegen de lat vliegen. Seedorf, net van de bank afgekomen, haalde opgelucht adem. Onana had daarna ook nog een antwoord op een poging van Andy Yiadom.

De formatie van Seedorf sluit de groepsfase komende dinsdag af met een wedstrijd tegen Benin. Ghana neemt het dan op tegen Guinee-Bissau.