Schotland viert punt op Wembley als EK-titel: 'Ze hebben onze trots teruggegeven'

Reacties

Met een punt op Wembley mag Schotland blijven hopen op een plek in de achtste finale van het Europees kampioenschap. Het gelijkspel tegen Engeland werd dan ook gevierd alsof de Europese titel binnen was.

Schotland viert punt op Wembley als EK-titel: 'Ze hebben onze trots teruggegeven'
© Pro Shots
Engeland
Engeland
0 - 0
Schotland
Schotland

'Het onthaal dat de Schotse helden kregen na het laatste fluitsignaal was volkomen verdiend. Toen ze eenmaal de onzekere start hadden overleefd gaven ze alles wat ze hadden', zo roemt de BBC het optreden van Schotland. 'Steve Clarke had zich geen betere prestatie kunnen wensen en heeft met zijn team het hele land zijn trots teruggegeven. De keuze voor Billy Gilmour was de moedige keuze waarmee hij zich niet kon veroorloven te verliezen', schrijft The Scottish Sun.

Datzelfde medium prijst de twintigjarige Gilmour, die pas zijn eerste basisplaats kreeg, dan ook volledig de hemel in: 'Zoals Gilmour deze wedstrijd speelde, zal de kleine man nooit meer uit het team verdwijnen. Hij verdiende zijn basisplaats en is het dubbel en dwars waard om die te behouden. Hij verdient het om de eerste man op het wedstrijdformulier te worden.' Iets waar Gary Neville zich bij aansloot als analyticus van ITV. 'Het Schotse middenveld was gewoon veel beter dan dat van Engeland. Schotland was overal veel beter dan Engeland.'

De Schotse fans gingen dan ook helemaal uit hun dak nadat het grote Engeland in toom was gehouden. In het stadion en op straat barstte het Schotse feest los. 'De sfeer was ongelooflijk. Er zouden 2600 fans in het stadion zitten, maar het leken er wel tien keer zo veel. Het enige wat de fans wilden, was een optreden om trots op te zijn. Daar zal nu niemand over klagen', aldus The Scottish Sun.

© Pro Shots

Toch had de Schotse aanvoerder Andy Robertson een dubbel gevoel: 'Ik denk dat we verdienden te winnen. Ik denk dat weinig mensen het daarmee oneens zijn. Wij hadden de grootste kansen en we hebben de bal goed in de ploeg weten te houden. We frustreerden Engeland en op een andere avond hadden we hier zomaar meer uit kunnen halen. We moeten nu genoegen nemen met een punt, maar dat houdt ons wel in leven. Dat gevoel is belangrijk. De fans zijn blij en gaan met ons richting dinsdag als we hopen door de groep te komen', zo blikte de verdediger van Liverpool vooruit op het cruciale duel met Kroatië, dat ook nog maar één punt heeft.

Net als de media waren ook Robertson en coach Clarke vol lof over Gilmour: 'Ik geloof er heilig in dat hij zo veel interlands kan spelen als hij zelf wil. Hij heeft een geweldige toekomst voor zich, maar dit is ook al heel goed', aldus Robertson. Clarke: 'Stephen O'Donnell was uitzonderlijk goed, maar Billy zat daar vlak achter. Het was voor hem geweldig om op zo'n groot podium te starten. Hij is een grote speler en zoals ik al vaak heb gezegd: hij is de toekomst van het Schotse voetbal. Prestaties zoals deze zullen hem bepaald geen windeieren leggen.'

Europees Kampioenschap

Stand Groepsfase Groep D Europees Kampioenschap 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Engeland
3
2
1
0
2-0
+2
7
2
Kroatië
3
1
1
1
4-3
+1
4
3
Tsjechië
3
1
1
1
3-2
+1
4
4
Schotland
3
0
1
2
1-5
-4
1
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.