Schotland perplex: 'Wie zijn jullie en wat hebben jullie met onze ploeg gedaan?'

Reacties

Een ticket voor het EK 2024 kan Schotland amper nog ontgaan. De Tartan Army gaat daarmee voor het eerst sinds 1998 op volle oorlogssterkte mee naar een eindtoernooi – het EK in 2021 was maar beperkt toegankelijk voor publiek. In Schotland is de stemming daags na de zege tegen Cyprus dan ook opperbest.

Schotland perplex: 'Wie zijn jullie en wat hebben jullie met onze ploeg gedaan?'
© Pro Shots
Cyprus
Cyprus
0 - 3
Schotland
Schotland

'Easy, easy, easy', kopt de tabloid Daily Record zaterdag, om daarna in (zelf)spot te vervallen. 'Oké, tijd om Steve Clarke en zijn ploeg een paar serieuze vragen te stellen. Wie zijn deze uitblinkers die door Europa paraderen in donkerblauwe shirts, en wat hebben jullie met onze nationale ploeg gedaan? Het kijken naar de ploeg van Clarke is niet langer de vervelende taak die het kijken naar Schotland altijd geacht wordt te zijn', aldus de krant, die zijn lofzang doorzet ook.

'Al die jaren dachten we dat het ging om het bereiken van een permanente staat van angst met zo nu en dan een halte bij het stadium van diepe droefenis. Maar da's weg en vervangen door een wonderlijk gevoel van vreugde en verlichting. En nooit voelde het zo sexy of surrealistisch als in Larnaca, waar Clarke en zijn spelers nog meer harten deden smelten voordat ze ver wegliepen bij de thuisploeg, richting de eindronde in Duitsland.'

De discussie gaat nu eigenlijk alleen nog maar over wanneer Schotland zich plaatst, niet meer om of dat wel gaat gebeuren. Manager Clarke werd daar natuurlijk naar gevraagd, maar zelfs de anders vrij norse coach stond zich eens een grapje toe. 'Wanneer we ons plaatsen? Poe, ik had geen tien voor wiskunde. Daar kreeg ik thuis nog wel problemen mee', aldus Clarke op de persconferentie. 'Maar het ging erom dat we ons plaatsen, niet per se wanneer.'

De supporters van Schotland zullen dat overigens niet helemaal met hem eens zijn: zij zullen hopen dat het dinsdag al in kannen en kruiken is. Deels omdat die aanhangers door de vele slechte resultaten nog altijd niet overlopen van het vertrouwen dat dingen goed aflopen, maar veel meer omdat zich dinsdag een prachtig scenario kan ontvouwen. Om kwart voor negen is het Noorwegen – Georgië.

Als die wedstrijd gelijk eindigt, is Schotland geplaatst en kan er op Hampden Park een gigantisch feest losbarsten. Tegelijk wordt namelijk de interland tegen de eeuwige rivaal Engeland gespeeld, in een vriendschappelijk kader. Als alles meezit, kan Schotland in een uitverkocht stadion de kwalificatie voor het toernooi vieren. Als gevolg van de goede vorm, wacht voor het toernooi in Duitsland mogelijk ook een gunstige loting. Schotland heeft alles opgeteld nu elf kwalificatiewedstrijden op rij gewonnen en maakt een beste kans om in de hoogste lotingpot te verdwijnen voor het EK in Duitsland.

Zomerfruit
Voor middenvelder John McGinn is het een zaak van de beide benen op de grond houden. 'Onze supporters zullen Cyprus vanavond tot de laatste druppel leeg drinken, maar wij gaan nu gewoon terug, nemen onze portie zomerfruit en gaan verder met de voorbereiding van dinsdag. Laten wij nou maar rustig blijven, want ons landje is het enige dat het vanaf hier nog zou kunnen verpesten', aldus de maker van de 0-3 tegenover Viaplay.

EK-kwalificatie

Stand Groep A EK-kwalificatie 2024 Germany

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Schotland
5
5
0
0
12-1
+11
15
2
Spanje
4
3
0
1
16-3
+13
9
3
Noorwegen
5
2
1
2
7-8
-1
7
4
Georgië
5
1
1
3
5-13
-8
4
5
Cyprus
5
0
0
5
2-17
-15
0
* Actueel tot en met 15 sep. 2023
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.