Schotland krijgt Frankrijk op de knieën

Schotland-Frankrijk 1-0 Schotland gaat voorlopig onaantastbaar aan de leiding in de groep des doods. Op Hampden Park klopten de Britten Frankrijk verrassend met 1-0, waardoor ze negen punten hebben na drie speelronden. Raymond Domenech leed zijn eerste nederlaag als bondscoach van Les Bleus.

Het speelplan waarmee de Schotten de Fransen bestreden, werd snel duidelijk. Met heel veel mensen achter de bal hopen een tegentreffer te voorkomen en zelf stiekem in een uitval tot een doelpunt komen. En omdat de Fransen de kansen die ze kregen misten, bleek de gekozen tactiek de winnende.

Gary Caldwell werd de held. De verdediger werkte de bal 25 minuten voor tijd uit een hoekschop binnen. Met hangen en wurgen, en dankzij een enorme misser van Thierry Henry in blessuretijd, vierde Schotland opnieuw een feestje.

Faerøer-Litouwen 0-1
Faerøer was er bijna in geslaagd een punt over te houden aan het EK-kwalificatieduel thuis met Litouwen. Tot de negentigste minuut hielden de eilandbewoners stand, maar toen ging het alsnog mis (0-1).

Andrei Skerla maakte de winnende goal. De ex-PSV'er kopte uit een hoekschop zijn eerste doelpunt in vijftig interlands binnen. De overwinning was overigens verdiend. Tegenover zes doelpogingen van Faerøer (nul binnen de palen), stonden liefst 26 doelpogingen (acht op doel) van de gasten.

Litouwen heeft in Groep B nu vier punten uit drie wedstrijden. Faerøer blijft puntloos onderaan staan na evenveel duels.