Schalke stelt feestje Bayern uit, hoofdrol Uth bij uithaal Hoffenheim

Bayern München moet het kampioensfeestje in de Bundesliga met een week uitstellen. Door de zege van Schalke 04 op SC Freiburg kan de koploper de titel dit weekeinde nog niet pakken. 1899 Hoffenheim vermorzelde het in degradatienood verkerende 1. FC Köln, terwijl Hamburger SV een punt sprokkelde bij VfB Stuttgart.

Schalke 04 - SC Freiburg 2-0
Schalke moest tegen Freiburg punten laten liggen zodat Bayern later op de avond tegen Borussia Dortmund de titel kon pakken en dus waren ook de Beierse ogen gericht op de wedstrijd in Gelsenkirchen. Gezien de kansenverhouding was het een wonder dat de eerste helft zonder goals eindigde. Naldo kreeg namens Schalke de grootste kans; hij kopte naast uit een voorzet van Bastian Oczipka.

De thuisploeg kreeg na een uur een uitgelezen mogelijkheid om toch op voorsprong te komen toen Manuel Gulde aanvaller Breel Embolo neerhaalde in het strafschopgebied. Daniel Caligiuri pakte het cadeautje uit: 1-0. Om het nog erger te maken kreeg Freiburg-spits Nils Petersen even later twee keer kort achter elkaar een gele kaart en moest dus inrukken.

Freiburg was met tien man helemaal gebroken en Guido Burgstaller gooide de wedstrijd in het slot door op aangeven van Nabil Bentaleb te scoren. De eindstand was daarmee bepaald. Schalke staat door de zege op 52 punten uit 28 wedstrijden. Bayern heeft veertien punten meer en kan, bij winst op Dortmund, volgende week op bezoek bij FC Augsburg op eigen kracht kampioen worden.

1899 Hoffenheim - 1. FC Köln 6-0
FC Köln strijdt nog altijd tegen degradatie vanuit een benarde positie in de Bundesliga en zal het bezoek aan Hoffenheim graag snel willen vergeten. De thuisploeg kwam na twintig minuten op schitterende wijze op voorsprong toen Serge Gnabry besloot om de defensie van Köln te testen. De aanvaller slalomde langs de verdedigers en schoot de bal hard langs keeper Timo Horn: 1-0.

De voorsprong was verdiend en de 2-0 vlak na rust was misschien wel nog makkelijker voor Gnabry. De aanvaller kreeg de bal rond de middenlijn aangespeeld en rende richting het doel. Opnieuw werd Gnabry geen strobreed in de weg gelegd door de Köln-defensie. Hij schoot laag in de linkerhoek en zorgde daarmee voor zijn tweede treffer van de dag.

Toen Mark Uth na 56 minuten ook nog de 3-0 binnenschoof, was de wedstrijd helemaal beslist. Toch toonde Hoffenheim geen enkele genade voor de bezoekers uit Keulen. Lukas Rupp zorgde op aangeven van Uth voor 4-0 en de spits maakte zelf niet veel later de vijfde goal van Hoffenheim. De voormalig speler van SC Heerenveen en Heracles Almelo was later weer belangrijk in een snelle aanval van de thuisploeg. Uth legde af en Steven Zuber schoot raak: 6-0.

Köln staat na de afstraffing tegen Hoffenheim nog altijd voorlaatste, al liep hekkensluiter HSV een punt in door het gelijkspel bij Stuttgart. De achterstand van Köln op FSV Mainz 05 en VfL Wolfsburg, die dit weekend nog in actie komen, bedraagt vijf punten. Hoffenheim staat op de zevende plaats met 42 punten.

Serge Gnabry na zijn treffer voor Hoffenheim.

VfB Stuttgart - Hamburger SV 1-1
HSV kan gezien de penibele situatie waarin de club zich bevindt maar één ding doen in de laatste duels van het seizoen: winnen. Daar leek de formatie van interim-trainer Christian Titz in de beginfase ook naar op weg toen Luca Waldschmidt zich na een krappe twintig minuten wegdraaide bij zijn tegenstander en Ron-Robert Zieler testte met een schot. De keeper liet de bal los en Lewis Holtby benutte de rebound: 0-1.

De gelijkmaker van Daniel Ginczek vlak voor rust was een flinke tegenvaller voor de bezoekers. Keeper Julian Pollersbeck, voor wie het pas zijn vijfde wedstrijd van het seizoen was, blunderde bij een schot van Erik Thommy en Ginczek was er als de kippen bij om de bal alsnog binnen te werken: 1-1. Ook met de na rust ingevallen Rick van Drongelen binnen de lijnen kwam HSV niet verder dan een gelijkspel.