Löw-lieveling Hector balanceert tussen degradatievrees en WK-droom

Reacties

Als Duitsland op 17 juni de eerste groepswedstrijd op het WK tegen Mexico speelt, is linksback Jonas Hector misschien speler van een club uit de Tweede Bundesliga. Voor 1. FC Köln, dat zaterdag op bezoek gaat bij 1899 Hoffenheim (aftrap 15.30 uur), komt degradatie steeds dichterbij. Ondertussen mag Hector dromen van het WK én een toptransfer.

Löw-lieveling Hector balanceert tussen degradatievrees en WK-droom

Voor de 27-jarige Hector zijn het dagen, weken, misschien zelfs maanden van uitersten. Afgelopen zomer won hij met Duitsland de Confederations Cup en ging hij met FC Köln Europa in, om later te verzeilen in een degradatiestrijd die nog altijd niet is beslist. Terwijl de competitie steeds verder richting het einde gaat, bereidt Hector zich met het Duitse elftal ook voor op het WK. Zo speelde hij vorige week vrijdag tegen Spanje (1-1) voor het eerst sinds september weer een interland.

Daarvoor was Hector maandenlang uitgeschakeld met een zware enkelblessure. Bondscoach Joachim Löw is maar wat blij dat de linksback op tijd is hersteld. Marcel Halstenberg van RB Leipzig, een andere optie voor de plek links achterin, haalt het WK niet vanwege een zware knieblessure. Hector strijdt met Marvin Plattenhardt om een basisplek, maar de voorkeur van Löw is duidelijk. Hij gaat voor Hector.

Jonas Hector in duel met Rodrigo.
Jonas Hector in duel met Rodrigo.

'Jonas heeft veel diepte en begrijpt het spelletje echt', zei Löw eerder over Hector. 'Hij verdedigt, valt aan en heeft een goede pass in huis. Hij weet ook wanneer hij moet inzakken en wanneer hij naar voren moet. Bovendien is hij betrouwbaar en blijft hij kalm. We hebben er zelfs weleens aan gedacht om hem op het middenveld te zetten.'

Hector is echter hard nodig als linksback, een positie waar de Duitsers niet veel kwaliteit in huis hebben. Op het EK van 2016 in Frankrijk miste hij geen minuut, tot Duitsland in de halve finale moest buigen voor het thuisland. Inmiddels heeft de Köln-verdediger al 36 interlands achter zijn naam staan. Gezien de voorkeur van Löw kan dat aantal komende zomer weleens stijgen tot over de veertig.

Voor die tijd is het de vraag of Hector het met Köln nog voor elkaar krijgt om degradatie te voorkomen. Pas na de 2-0 winst op Bayer Leverkusen van voor de interlandperiode deed Köln de laatste plaats over aan Hamburger SV. Na de winterstop pakte de ploeg veertien punten van de in totaal twintig. De achterstand op nummer zestien FSV Mainz 05 en nummer vijftien VfL Wolfsburg bedraagt nog vijf punten. Met nog zeven wedstrijden te gaan, is een ontsnapping van Köln nog zeker mogelijk.

Voordat de focus echt naar het WK gaat, hebben Hector en Köln dus nog een hevige strijd voor de boeg. 'Het is een intens seizoen bij de club als je kijkt naar pieken en dalen', zei Hector tegen de Münchner Merkur. 'Ik kan club en land gelukkig wel scheiden. Dat wil ik zo houden. Nu de interlandperiode voorbij is, richt ik me weer volledig op de degradatiestrijd met Köln.'

Hoewel de Europese aasgieren hun vizier in Duitsland nu vooral op HSV hebben gericht, is ook Köln een interessante plek om - mocht het tot een degradatie komen - spelers op te pikken. Hector is een van de spelers die volgens buitenlandse media wordt gevolgd door Europese topclubs als Juventus, Liverpool en Tottenham Hotspur, maar ook in eigen land door Borussia Dortmund en Bayern München.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.