SC Heerenveen brengt opmars PEC hardhandig ten einde

SC Heerenveen heeft thuis nummer drie PEC Zwolle vernederd. Daarmee gaven de Friezen een vervolg aan hun ongeslagen reeks van acht duels: 4-0.

PEC kwam vol vertrouwen naar Friesland, gezien de midweekse zege op FC Dordrecht (4-0) en het bereiken van de derde plaats in de Eredivisie. Heerenveen liet echter weinig over van het goede gevoel in Zwolle en was al binnen tien minuten klaar met PEC.

Luciano Slagveer maakte na een misverstand in de Zwolse defensie in de derde minuut de openingstreffer en zeven minuten later verdubbelde Sam Larsson op aangeven van Mark Uth de marge.

Nog voor rust maakte Uth er 3-0 van. De Duitse spits versierde een strafschop, na een overtreding van Jody Lukoki, en schoot die vervolgens zelf tegen de touwen. Aankoop Henk Veerman verzorgde vijf minuten voor tijd het slotakkoord. Met zijn eerste competitietreffer namens Heerenveen bepaalde de spits, die overkwam van FC Volendam, de eindstand op 4-0. Joey van den Berg kreeg nog de mogelijkheid om de nederlaag voor PEC nog pijnlijker te maken, maar de paal voorkwam een vijfde doelpunt van Heerenveen.

Uth was met twee assists en een treffer opnieuw de grote man bij Heerenveen. Hij was dit seizoen in de Eredivisie al bij achttien goals (dertien doelpunten, vijf assists) betrokken, waarmee hij de meest waardevolle speler in de competitie is. Memphis Depay, die bij zestien doelpunten direct betrokken was, volgt in dat klassement op de tweede plaats. Depay en Uth delen samen met dertien goals de topscorerstitel in de Eredivisie.

PEC blijft ondanks de zware nederlaag derde staan in de Eredivisie, maar Feyenoord (SC Cambuur-thuis) en AZ (FC Groningen-uit) kunnen zondag de Zwollenaren passeren als ze hun competitieduels winnen. Heerenveen, dat voor het achtste duel op rij (W6, G2) ongeslagen bleef, klimt naar de zesde positie op de ranglijst.