Sarri's meesterleerling Giampaolo: met of via Sampdoria naar de top

Reacties

Marco Giampaolo zal zaterdagmiddag met een grote glimlach de hand van Maurizio Sarri schudden. De trainer van Sampdoria wil zijn vriend overklassen tijdens het bezoek aan Serie A-koploper Napoli: een proef waarin hij andermaal kan bewijzen klaar te zijn voor de top.

Sarri's meesterleerling Giampaolo: met of via Sampdoria naar de top

Onder Giampaolo ruiken de Blucerchiati voor het eerst sinds de jaren tachtig en negentig aan succes. Achter de topvijf die strijdt om de Scudetto, is de club uit Genua de beste. Na de stunt tegen Juventus (3-2 zege) in november, waarbij Giampaolo collega Massimiliano Allegri tactisch overklaste, viel zijn ploeg enigszins terug. Daardoor is zaterdag een mooi moment om Italië te laten zien hoe sterk zijn elftal is.

Dat Sarri zijn opponent is, maakt het extra mooi. Voor zijn aanstelling bij Sampdoria bouwde Giampaolo als trainer van Empoli voort op het nalatenschap van Sarri. 'Maurizio is een geweldige leraar. Hij is succesvol geworden door zijn kennis en toewijding. Zo is hij een van de beste trainers van Europa geworden', zei Giampaolo deze week.

'Wij verbroederen in onze passie voor voetbal. Beiden denken we dat het collectief belangrijker is dan individuele kwaliteiten. Maar dat is slechts een mening, net zoals je een voorkeur kunt hebben voor blondines of brunettes.' Met die voorkeur eindigde Giampaolo met Empoli zelfs vijf plekken hoger in de Serie A dan zijn leermeester, die hem hoogstpersoonlijk had aangewezen als opvolger. Door zijn topprestatie verdiende Giampaolo een stap naar Genua.

Samp viert de indrukwekkende zege op Juventus.
Samp viert de indrukwekkende zege op Juventus.

In 2015 leek Sarri juist op weg naar de huidige werkgever van Giampaolo, maar doordat Napoli's eerste kandidaat Unai Emery voor Sevilla koos, kwamen de zuiderlingen uit bij de fervente roker. Daardoor was het makkelijk voor Sampdoria. De flamboyante voorzitter Massimo Ferrero verwoordde het als volgt: 'Gelukkig kon ik voor de meester van Sarri kiezen.'

Ook bij de Europacup II-winnaar van 1990 is Giampaolo’s hand zichtbaar. Net als Napoli probeert zijn ploeg zorgvuldig op te bouwen met korte passes en te versnellen rondom de zestien, waarin veel spelers aanwezig moeten zijn om bij voorkeur tegen een teruggetrokken voorzet aan te lopen. Maar Giampaolo heeft zijn elftal ook geleerd om de wedstrijd te lezen en zich compact terug te trekken wanneer nodig.

Onder zijn hoede ontwikkelen talenten zich tot volwassen, complete spelers. Dit seizoen hebben nieuwe blikvangers als Lucas Torreira en Napoli-huurling Duván Zapata moeiteloos het vertrek van sleutelspelers Milan Skriniar (naar Internazionale) en Patrick Schick (naar AS Roma) opgevangen. Andere spelers die in het oog springen zijn het Belgische talent Dennis Praet, welbekend bij Football Manager-liefhebbers, en Fabio Quagliarella, die zaterdag terugkeert naar huis.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De vraag is of Giampaolo nog lang blijft werken met materiaal dat geen top is of nog top moet worden. De vijftigjarige trainer is de huidige kroonprins van het Italiaanse trainersgilde, maar kreeg nog geen kans bij een van 's lands grootmachten. Giampaolo beschikt over een bulk aan ervaring op het hoogste niveau. Hij was met Cagliari, Siena, Catania, Cesena en Empoli werkzaam in de Serie A.

De oud-prof, die zelf niet verder kwam dan de Serie B, wordt genoemd als toekomstig trainer van Juventus, waarmee hij acht jaar geleden al in vergevorderd stadium was toen de club in nood zat. Destijds kwam er geen samenwerking, maar het zou volkomen logisch zijn als De Oude Dame bij een vertrek van Allegri opnieuw aanklopt bij hem. Zelf gaf Giampaolo aan te dromen van Internazionale. Sampdoria’s Sportief directeur Carlo Osti noemde het al 'een coup' als de club Giampaolo kan behouden.

Hoewel Giampaolo het behalen van Champions League-voetbal 'science-fiction' noemde, is Sampdoria niet eens zo ver verwijderd van tastbaar succes. Zijn ploeg heeft nog altijd zes verliespunten minder dan achtervolgers Atalanta Bergamo en AC Milan, die elkaar zaterdagavond treffen. Dus kan Sampdoria vlak voor de winterstop mogelijk een dubbele slag slaan. Na de triomf tegen Juve en de nipte nederlaag tegen Inter (3-2) zijn Napoli en Sarri gewaarschuwd.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.