Salah gidst Egypte in spectaculair slot na 28 jaar afwezigheid naar het WK

Egypte heeft zich zondag na een overwinning op Congo (2-1) geplaatst voor het WK in Rusland. Sterspeler Mohamed Salah kroonde zich met twee treffers tot de grote held van de Egyptenaren.

In een groep met Oeganda, Ghana en Congo gaf alleen de eerste plaats recht op een WK-ticket. Plaats twee leverde zelfs geen play-offs op in deze Afrikaanse kwalificatiegroep. Lang bleef het 0-0, totdat de vliegensvlugge Liverpool-aanvaller Salah na een uur ontsnapte aan de Congolese dekking en de bal over de uitkomende doelman wipte.

Dit leek de winnende treffer te zijn, maar het Egyptische feest werd bruut onderbroken door een Congolees doelpunt van Arnold Bouka Moutou in de 87ste minuut. Met een gelijkspel zou Egypte niet meer zeker zijn van het WK en wachtte er een cruciaal treffen met Ghana in november. Dit bibberscenario werd echter in extremis voorkomen. In de 96ste minuut schoot Salah namelijk de winnende treffer binnen uit een penalty.

Het was al even geleden dat Egypte zich plaatste voor een mondiale eindronde. In 1990 waren de Egyptenaren er voor het laatst bij tijdens het WK in Italië. Hierna slaagde het Afrikaanse land er tot zes keer toe niet in om kwalificatie af te dwingen.