Rusland houdt Spanje dankzij fenomenale Smolov op doelpuntrijk gelijkspel

Spanje is in een oefenwedstrijd niet voorbij WK-organisator Rusland geraakt. In Sint-Petersburg gaf de wereldkampioen eerst een ruime marge weg, om de zege na een hernieuwde voorsprong alsnog weg te geven. Voormalig Feyenoord-aanvaller en aanvoerder Fedor Smolov was bij de thuisploeg met twee fraaie goals en een assist de grote man.

Rusland oefende afgelopen zaterdag nog tegen Argentinië, de WK-organisator ging in die wedstrijd met 1-0 onderuit. Dát doelpunt viel nog laat in de wedstrijd, maar Spanje kwam dinsdag al na acht minuten op voorsprong. De mee opgekomen linksback Jordi Alba knikte de bal in de lange hoek, nadat Marco Asensio de bal schitterend had aangenomen en een al even fraaie voorzet had afgeleverd.

Tien minuten voor rust werd het vervolgens 0-2, omdat Sergio Ramos een strafschop feilloos binnenschoot. Het had er daarbij overigens alle schijn van dat de Russische middenvelder Daler Kuzyaev de bal niet op de hand, maar op de schouder had gekregen. Bij rust mocht Rusland echter toch nog hopen op een mooi resultaat. Ex-Feyenoorder Smolov kapte zich in de Spaanse zestien mooi vrij en schoot de aansluitingstreffer knap binnen.

De kans op een stuntje werd na de pauze nog realistischer, toen Rusland langszij kwam. Waar Aleksei Miranchuk bij de goal van Smolov nog de aangever was, waren de rollen nu omgedraaid. Spanje, dat zaterdag nog met 5-0 over Costa Rica heen denderde, stond binnen no-time echter alweer op voorsprong. Ramos mocht - nadat hij zelf lichtjes werd vastgehouden - wederom een omstreden strafschop nemen, ook zijn tweede poging was raak.

Daarmee was de koek echter nog niet op, want Smolov tekende op twintig minuten van het einde voor een nieuwe gelijkmaker en dus de 3-3 eindstand. Zijn tweede goal van de avond was direct de mooiste van allemaal. Hij ontving de bal vlak buiten het strafschopgebied, om het speeltuig vervolgens snoeihard in de kruising achter David De Gea te rammen.