Ronaldo de held van Portugal, hattrick met prachtige goals voor Zahavi

Cristiano Ronaldo heeft woensdag weer eens zijn belang voor Portugal bewezen. De aanvaller miste tegen Ierland een strafschop, maar hielp zijn ploeg vlak voor tijd met twee goals toch nog aan de overwinning. Frankrijk won niet van Bosnië-Herzegovina, terwijl Eran Zahavi op schot was voor Israël.

Groep A:

Portugal
Portugal
2 - 1
Ierland
Ierland

Ronaldo was tijdens het afgelopen EK vijf keer trefzeker voor Portugal en evenaarde daarmee het record van Ali Daei uit Iran als speler met meeste interlanddoelpunten achter zijn naam. Portugal kwam ondanks de vele Ronaldo-goals niet verder dan de achtste finale op het EK en daardoor moest Ronaldo wachten op het moment dat hij Daei kon onttronen. Zijn kans kwam woensdag, in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Ierland. Al vroeg in het duel mocht Ronaldo aanleggen voor een strafschop, na een overtreding op Bruno Fernandes.

De penalty van Ronaldo was zeker niet slecht. Hij schoot de bal hard de hoek in, maar doelman Gavin Bazunu koos voor de juiste hoek en keerde de inzet. Een pijnlijke misser voor Ronaldo, die nog eens extra pijnlijk werd toen Ierland vlak voor rust uit het niets op voorsprong kwam. John Egan kopte raak uit een hoekschop: 0-1. Portugal moest in de tweede helft in de achtervolging en kreeg kansen via Diogo Jota, Bruno Fernandes en Bernardo Silva, maar slaagde er lange tijd niet in om te scoren. Vlak voor tijd viel de 1-1 dan toch nog: Ronaldo kopte raak en pakte het record van Ali Daei af.

Ronaldo leek met zijn late goal een punt te redden voor Portugal, maar het werd zelfs nog mooier voor de topscorer. Diep in blessuretijd verzorgde Ronaldo immers ook nog de 2-1, wéér met een kopbal. Zo werd het toch nog een prachtige avond voor de Portugezen.

Luxemburg
Luxemburg
2 - 1
Azerbeidzjan

Luxemburg heeft met Mica Pinto en Laurent Jans twee Sparta-verdedigers in het elftal en speelde woensdag zijn eerste wedstrijd in het nieuwe nationale stadion van het land. Pinto zal in de toekomst nog weleens in Luxemburgse voetbalquizjes voorbij gaan komen, want hij maakte de allereerste goal in het Stade de Luxembourg. Het was tevens zijn eerste interlandtreffer. De Spartaan zette zijn ploeg hiermee op het juiste spoor voor de uiteindelijke 2-1 overwinning.

Bosnië-Herzegovina

Antoine Griezmann heeft een krankzinnige Deadline Day, waarop hij op het laatste moment van Barcelona naar Atlético Madrid ging, achter de rug. Een dag later begon hij in de basis bij Frankrijk en verzorgde hij vlak voor rust met meer geluk dan wijsheid de gelijkmaker tegen Bosnië-Herzegovina. Edin Dzeko probeerde de bal bij een hoekschop op te ruimen, maar kopte tegen de rug van Griezmann, die zo met veel fortuin scoorde. Daarmee maakte hij de openingstreffer van Dzeko, een hard schot vanaf de rand van het strafschopgebied, ongedaan.

Kort in de tweede helft kwam Frankrijk met tien man te staan, toen Jules Koundé (na ingrijpen van de VAR) een directe rode kaart kreeg vanwege een harde tackle op Sead Kolasinac. De Bosniër moest de strijd geblesseerd staken. De bezoekers voelden dat er misschien wel wat te halen viel en zochten de aanval, maar kwamen niet verder dan een goede kans voor Dzeko. De twee ploegen gingen daardoor in evenwicht uit elkaar.

Eerder op de woensdag speelden Kazachstan en Oekraïne in Groep D met 2-2 gelijk.

Schotland

Denemarken verraste deze zomer vriend en vijand, door de halve finale van het EK te bereiken, en trok het goede gevoel door in de WK-kwalificatiecyclus. Na een klein kwartier werd er in nog geen twee minuten tijd twee keer gescoord tegen Schotland en de treffers van Daniël Wass (na een uitstekende voorzet van Pierre-Emile Højbjerg) en Joakim Maehle (na een prachtige combinatie met Mikkel Damsgaard) waren allebei prima uitgespeeld.

Schotland kreeg in het restant nog wel kansen om de wedstrijd weer spannend te maken, maar slaagde er niet in om de Deense doelman Kasper Schmeichel te passeren. Zes minuten voor tijd maakte Ajax-aanwinst Mohamed Daramy als invaller zijn interlanddebuut voor Denemarken.

Faeröer Eilanden
0 - 4
Israël
Israël

Zahavi had het woensdagavond uitstekend naar zijn zin. Zijn eerste kans tegen de Faeröer was direct raak: na een flitsende counter in de elfde minuut kwam Zahavi van rechts naar binnen en schoot hij met links hard raak. Vlak voor rust maakte de PSV'er ook de 0-2. Deze treffer was nog mooier: Zahavi knalde de bal vanuit de tweede lijn kiezelhard binnen.

Zahavi speelt bij Israël met Munas Dabbur in de voorhoede en in de tweede helft pikte ook hij zijn doelpuntje mee. Vlak voor tijd was het slotakkoord voor Zahavi zelf, waardoor hij zijn hattrick compleet maakte. Zo blijft de ploeg van Willi Ruttensteiner dankzij een overtuigende overwinning in het spoor van Denemarken, volgende week (op 7 september) de tegenstander. Zaterdag speelt Israël eerst nog tegen Oostenrijk, een andere concurrent.