Ronald de Boer: 'Het fysieke aspect was wel een aandachtspunt'

Reacties

Ajax krabbelt langzaam uit het dal, met de IJslander Kristian Hlynsson (19) als één van de lichtpuntjes in de ploeg van John van 't Schip. Geruisloos heeft hij een basisplaats te pakken gekregen. Ronald de Boer, die Hlynsson in de jeugd onder zijn hoede had, weet nog hoe Hlynsson ooit binnenkwam in Amsterdam.

Ronald de Boer: 'Het fysieke aspect was wel een aandachtspunt'
© Pro Shots

'Timide jongen, fragiel, met een echt Scandinavisch hoofdje', zo beschrijft De Boer zijn eerste indrukken van Hlynsson toen de twee samenwerkten bij Ajax Onder-17. 'Maar ook iemand van wie je gelijk ziet: die zit wel op voetbal. Niet dat hij veel dribbelde, ofzo. Het zat hem meer in zijn aannames, het op doel schieten, het positie kiezen, zijn oriëntatie, het scannen om zich heen', vervolgt hij. En: ja, er waren ook zeker nog werkpunten.

'Het fysieke aspect was wel een aandachtspunt aan het begin. De intensiteit was vele malen hoger dan hij gewend was. Dat was wel even aanpoten voor hem, maar dat heeft hij goed gedaan. Spelers krijgen in de jeugd allemaal een individueel programma om zich fysiek te ontwikkelen, dat heeft hem geholpen. Dan kijken de experts: waar valt er iets te halen? Zijn fysiek, zijn duelkracht, daar waren de meeste zorgen over. Maar in mijn ogen is dat niet per se een struikelblok.

Met een tweetal voorbeelden illustreert de oud-speler van Ajax zijn stelling. 'Het gaat er ook om dat je goed staat en slim de duels in gaat. David Silva is bijvoorbeeld ook niet heel groot, maar heeft zich wel tien jaar staande gehouden in de Premier League. Phil Foden is ook zo’n voorbeeld. Kristian is daar inmiddels veel beter in geworden, hij is meer een kerel geworden.'

Het hele verhaal over Kristian Hlynsson is te lezen in het weekblad of op VI PRO:

Bekijk hier al onze video's
Meer Ajax
Meer over Ajax
Meer Eredivisie
Meer over Eredivisie
Meer K. Hlynsson
Meer over K. Hlynsson
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.