Rode kaart Klose brengt Duitsland in problemen

Duitsland incasseerde na de fraaie WK-start een tegenvaller. Servië maakte dankbaar gebruik van de domme rode kaart voor Miroslav Klose (0-1).

Duitsland heette na de overtuigende start tegen Australië (4-0) ineens een belangrijke titelkandidaat. Servië bracht in het tweede WK-duel van Die Mannschaft een belangrijke nuancering aan. De ploeg van Radomir Antic profiteerde van een domme actie van Miroslav Klose en achterhaalde de Duitsers.

Klose moest al na 36 minuten naar de kleedkamer. Scheidsrechter Alberto Undiano gaf de Duitse spits na een overtreding op Dejan Stankovic net over de middenlijn een gele kaart. Het betekende een voortijdig afscheid van Klose, wiens naam de Spaanse arbiter al in de twaalfde minuut in zijn boekje noteerde.

Duitsland kreeg nauwelijks de gelegenheid zich te reorganiseren. Binnen twee minuten zette Servië de overtalsituatie al om in een voorsprong. Milos Krasic zette voor vanaf de rechterkant, waarna Nikola Zigic met het hoofd de bal klaar legde voor Milan Jovanovic; 1-0.

In de blessuretijd van de eerste helft schoot Sami Khedira op de lat. Het bleek een voorbode van de tweede 45 minuten, waarin Duitsland ondanks een man minder beter voor de dag kwam en ook gevaarlijker was dan Servië. Vooral Lukas Podolski deed van zich spreken. In een tijdsbestek van vijf minuten kreeg de aanvaller van 1. FC Köln drie opgelegde kansen. Twee keer liet hij het voorbereidende werk van Mesut Özil onbeloond. In de zestigste minuut liet hij een uitgelezen kans onbenut. Na een compleet onnodige handsbal van Nemanja Vidic mocht Podolski aanleggen van elf meter. Zijn slappe inzet was een prooi voor keeper Vladimir Stojkovic.

Na het Duitse kwartier ging de rode kaart voor Klose zijn tol eisen voor Duitsland. Servië had minder te vrezen voor een gelijkmaker. Aanvallend kwam de equipe van Antic ook beter voor de dag. Zigic en Jovanovic testten het aluminium. In de slotfase perste Duitsland er nog een offensief uit, zonder dat het resultaat opleverde.

Na twee wedstrijden is kwalificatie voor de tweede ronde minder vanzelfsprekend dan na de zege op Australië. Servië kwam met de zege in punten op gelijke hoogte met Duitsland. Ghana, dat begon met een zege op Servië, speelt zaterdag tegen Australië.