Roda-Rus uit cel, maar onzekerheid blijft

Reacties

Aleksei Korotaev heeft de gevangenis in Dubai na zeven maanden mogen verlaten. De Zwitsers-Russische aandeelhouder van Roda JC is op borgtocht vrijgelaten door de rechter.

Roda-Rus uit cel, maar onzekerheid blijft

De bankier werd kort na zijn roemruchte presentatie in Kerkrade veroordeeld tot drie jaar celstraf omdat hij een ongedekte miljoenencheque zou hebben gebruikt in een zakendeal. Volgens Korotaev is de beschuldiging een uitvloeisel van een zakelijk conflict. De aspirant-eigenaar van Roda JC startte op zijn beurt juridische procedures tegen twee betrokken partijen. In oktober zal de rechter zich uitspreken over die zaken, alsook over het beroep dat Korotaev tegen zijn eigen veroordeling heeft aangespannen. In de tussentijd verkeert de voormalig schoonspringer in relatieve vrijheid. Hij is op borgtocht vrijgelaten, maar heeft zijn paspoort niet meegekregen. Zijn banktegoeden blijven bevroren, zodat hij voor Roda JC voorlopig sowieso niks concreets kan betekenen.

'Dit is een grote stap vooruit', beweert Antoine Casanova, de woordvoerder van Korotaev. 'Hij is uit de cel en kan weer tijd doorbrengen met zijn familie. Daar ligt nu natuurlijk ook zijn prioriteit, en op het voorbereiden met adviseurs en advocaten op de juridische verwikkelingen die nog komen. De zakelijke activiteiten van Aleksei verkeren nog allemaal in status quo. Zo ook zijn betrekkingen met Roda JC. Hij kan nu nog niks doen, hoe graag hij ook zou willen.' Volgens Casanova heeft Korotaev de hoop dat hij eind oktober weer definitief vrij man zal zijn. 'Dan staat de volgende hoorzitting gepland. De rechter die met zijn zaak belast is, wacht de ontwikkelingen in de door Aleksei aangespannen procedures ook af. Het hangt allemaal met elkaar samen. Hopelijk is een definitieve oplossing nabij en kan Aleksei zijn eerdere plannen een vervolg geven. Zoals het helpen van Roda JC. In die ambitie is de voorbije maanden helemaal niets veranderd.'

De vraag is in hoeverre de Limburgse Eredivisionist nog op Korotaev zit te wachten. Intern zijn mede door de rechtszaak grote twijfels gerezen over een eventuele verkoop aan de 31-jarige ondernemer, die door de Roda-directie zonder fatsoenlijk antecedentenonderzoek werd verwelkomd. De haastige aandelenoverdracht leidde tot het vertrek van twee commissarissen.

Fransman Nicolas Anelka fungeerde in Kerkrade als een vooruitgeschoven pion van zijn vriend en buurman Korotaev. De voormalig topspits liet als consultant de eerste maanden nog regelmatig zijn gezicht zien op de club, maar in de zomer verklaarde Roda zijn functie tot nader order overbodig. Algemeen directeur Wim Collard heeft de deur voor Korotaev altijd open gehouden, maar een grote andere stroming binnen de club wil met Roda juist weer terug naar de basis. Dat kamp ziet geen heil in een uitlevering aan een man over wiens achtergronden en motieven amper duidelijkheid bestaat.

Samenvatting Roda JC - Willem II
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.