Roda JC bezorgt FC Groningen kater in eigen Euroborg

Nog nooit wist Roda JC in Euroborg te winnen van FC Groningen. Zaterdag waren de Limburgers voor het eerst succesvol in het noorden. Uitblinker Mads Junker nam drie van de vier Limburgse doelpunten voor zijn rekening (1-4).

Al na een kwartier mochten de bezoekers in Groningen juichen. Een lange bal van Jimmy Hempte belandde voor de voeten van Willem Janssen die op zijn beurt aanvaller Mads Junker voorzag van een assist: 0-1.

Twintig minuten later had Thomas Enevoldsen een grote kans om zijn ploeg op gelijke hoogte te brengen. Zijn kopbal werd echter met een katachtige reflex gepareerd door Tyton. Zodoende ging FC Groningen met een achterstand de kleedkamer in.

Van veerkracht bij Groningen was in het tweede bedrijf nauwelijks sprake. Sterker nog, Roda verdubbelde de score. Junker zette zijn ploeg met een listig schot op 2-0. Het uitkomen van Luciano da Silva liet echter te wensen over. Het doelpunt van Junker betekende zijn vijftigste Eredivisie-treffer.

Roda speelde goed voetbal. In de 72ste minuut liet Junker na een simpel uitgespeelde aanval zijn hattrick aantekenen. Voor Groningen leek Andreas Granqvist de eer te redden met een strafschop, maar de Zweed zag zijn inzet worden gekeerd door Tyton. De eer werd uiteindelijk drie minuten voor tijd gered door Nicklas Pedersen.

Boldizsár Bodor bepaalde de eindstand op 4-1. Een schot van Willem Janssen werd wederom niet goed gekeerd door Da Silva. Bodor profiteerde en schoot de rebound binnen.

Het zijn kostbare punten die De Trots van het Noorden weggaf. De club staat nog wel vierde maar verliest aansluiting met de top als FC Twente, PSV en Ajax er zondag in slagen te winnen.

Bovendien gaat de nederlaag tegen Roda de boeken in als een van de grootste thuisnederlagen in Euroborg. Op 26 november 2006 (tegen ADO Den Haag, 2-5) en op 14 december 2008 (tegen FC Twente, 1-4) verloor de ploeg op eigen veld eerder een competitieduel met drie goals verschil. Foto: VI Images