Robben wijst Oranje de weg naar de kwartfinale

Bekijk hier de 1-0 van Arjen Robben tegen Slowakije.

Slowakije ondervond de gave van Arjen Robben een wedstrijd te beslissen. Nederland dankte de plaats in de kwartfinale aan het herstelde wapen van Oranje, en aan de reddingen van Maarten Stekelenburg (2-1).

Slowakije blaakte na het memorabele duel met Italië van het vertrouwen. Bondscoach Vladimir Weiss stuurde zelfs een op papier ook meer aanvallend elftal het veld in. Organisatorisch stond zijn ploeg aanvankelijk goed om de Nederlandse aanval te frustreren.

Opvallend genoeg liet de Slowaakse defensie zich al in de achttiende minuut verrassen door een toch alom bekende actie van Robben. Wesley Sneijder stuurde met een prachtige lange bal van eigen helft de Bayern-aanvaller weg. Terwijl Robin van Persie een gat trok, kwam Robben naar binnen en gebruikte de ruimte om de 1-0 binnen te schieten.

Van Persie en Sneijder hadden voor rust goede mogelijkheden hun naam als doelpuntenmaker op het wedstrijdformulier te krijgen. Hun pogingen waren echter onvoldoende om het keeper Jan Mucha lastig te maken. De kansen ten spijt, Bert van Marwijk meldde zich opvallend vaak aan de zijlijn. De Oranje-bondscoach was ogenschijnlijk allerminst tevreden met het spel. Slowakije kon ook het gevoel hebben dat er wat te halen viel. In het eerste kwartier na rust was Oranje drie keer dicht bij een tweede doelpunt, waarbij Robben eens te meer zijn meerwaarde toonde. In de vijftigste minuut was de actie van Robben even karakteristiek als bij de openingstreffer, maar dit keer ging de bal net langs de verkeerde kant van de paal.

Enkele minuten later kwam hij vanaf links, maar kon Joris Mathijsen de voorzet van Robben niet achter Mucha te werken. In de 58ste minuut had Radoslava Zabavnik een overtreding nodig om Robben af te stoppen. Van Persie nam uit de toegekende vrije trap het Slowaakse doel onder vuur, waarbij Mucha met de vuisten redding bracht.

Het uitblijven van een tweede Oranje-treffer bood Slowakije hoop op een gelijkmaker. Miroslav Stoch leverde in de 67ste minuut de eerste grote waarschuwing voor Nederland af. De aanvaller sneed naar binnen en zag de bal via de vingertoppen van Maarten Stekelenburg over het doel gaan. Een minuut later vervulde de Ajax-goalie een heldenrol door de geheel vrijgespeelde Robert Vittek van scoren af te houden.

De grote kansen voor Slowakije lieten zien dat de Nederlandse defensie ondanks het lage aantal tegentreffers niet altijd even zeker opereert. De ploeg van Weiss profiteerde er niet van en incasseerde zes minuten voor het einde de genadeklap.

Giovanni van Bronckhorst nam een vrije trap net over de middenlijn snel. Dirk Kuijt werkte de bal met het hoofd over keeper Mucha en was daarna niet zelfzuchtig. Sneijder kon vervolgens de bal in het lege Slowaakse doel werken en nam daarmee de onzekerheid weg. Oranje strijdt vrijdag met de winnaar van het duel Chili-Brazilië om een plaats in de halve finale van het WK.

Het laatste wapenfeit was minder voor Oranje. Vittek liet zich handig vallen over Stekelenburg en benutte de toegekende strafschop. Het was de laatste actie, want direct erna floot de Spaanse scheidsrechter Alberto Undiano voor het eindsignaal.

Bekijk hier de 2-0 van Wesley Sneijder tegen Slowakije.

Bekijk hier de benutte strafschop van Róbert Vittek.

{"title":"Actie: 50x je inzet voor winst van Oranje tegen Polen!","titleMobile":"Actie: 50x je inzet voor winst van Oranje tegen Polen!","odd":"50.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:b038471f-73bd-4ee0-96c4-490369bb9214","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Wint Nederland zijn eerste poulewedstrijd? TOTO pakt uit met een welkomstactie (24+).","textMobile":"Wint Nederland zijn eerste poulewedstrijd? TOTO pakt uit met een welkomstactie (24+)."}