RKC toont ongekende progressie, maar krijgt van Grim geen extra dag vrij

RKC Waalwijk heeft de goede vorm van de afgelopen weken doorgezet tegen VVV-Venlo. De ploeg van trainer Fred Grim draaide een achterstand in eigen stadion om nadat de Limburgers een rode kaart hadden gekregen. RKC nadert daardoor nu al het puntentotaal van vorig seizoen.

RKC Waalwijk
3 - 2
VVV-Venlo
VVV-Venlo

RKC nam de afgelopen weken wat afstand van de degradatieplaatsen in de Eredivisie door een gelijkspel tegen SC Heerenveen (1-1) en een verrassende zege bij FC Twente (0-2). De thuiswedstrijd tegen VVV leek een uitgelezen kans om de voorsprong op clubs als FC Emmen en Fortuna Sittard te vergroten, maar de Limburgers werkten niet mee aan dat plan. RKC kreeg in de eerste helft wel de betere kansen. Zo kopte Cyril Ngonge van dichtbij op de vuisten van keeper Delano van Crooij, die Thorsten Kirschbaum verving. De Duitse doelman zat in thuisquarantaine nadat hij in contact kwam met een persoon die besmet was met het coronavirus.

Na een half uur nam RKC de leiding in het Mandemakers Stadion. Vurnon Anita veroverde de bal en gaf mee aan Anas Tahiri. De aanvoerder van de Waalwijkers stelde Finn Stokkers met een steekpass in staat om af te ronden en dat deed de spits van RKC met succes: 1-0. Heel lang bleef die voorsprong niet op het bord staan, want VVV kreeg na 35 minuten een penalty. Paul Quasten raakte de bal met zijn arm na een voorzet van VVV-back Tobias Pachonik. Topscorer Georgios Giakoumakis zorgde vanaf de stip voor goal nummer tien van het seizoen. 'Tegenwoordig moet je een zaag meenemen om je arm eraf te halen…', baalde Quasten naderhand bij FOX Sports. 'Ik zie die bal niet eens komen. Dit is de nieuwe handsregel.'

Rode kaart
VVV draaide het vlak na rust helemaal om. Linksback Steffen Schäfer kreeg van RKC alle ruimte op de flank en gaf een voorzet richting de tweede paal, waar Vito van Crooij klaar stond. Met een kopbal over doelman Kostas Lamprou heen gaf de aanvaller van VVV RKC het nakijken en stond het 1-2. De Waalwijkers kregen wel al snel weer hoop doordat de bezoekers met tien man verder moesten. Roy Gelmi had al een gele kaart op zak en liet zich foppen door Stokkers, die gewillig naar de grond ging. Scheidsrechter Edwin van de Graaf gaf de verdediger van VVV zijn tweede gele kaart en dus rood.

Trainer Fred Grim van RKC greep vervolgens in en bracht onder anderen Lennerd Daneels en Vitalie Damascan in de ploeg in de hoop dat de 2-2 - en misschien nog meer - zou vallen. Dat lukte, maar het was niet een van de aanvallers die scoorde. Richard van der Venne vond verdediger Ahmed Touba, die ver mee naar voren was gekomen. Doordat de verdedigers van VVV allemaal in of rond het strafschopgebied stonden, kon Touba ongehinderd uithalen. Zijn schot werd door de Venlose invaller Stan van Dijck van richting veranderd en rolde in het doel: 2-2.

Bevrijding
De bevrijding voor RKC volgde even later in de slotfase. De Waalwijkers waren eigenlijk al sinds de rode kaart met een offensief bezig en naarmate de tijd vorderde werd dat offensief krachtiger. De 2-2 zorgde voor alleen nog maar meer drang bij de thuisploeg en die werd na 87 minuten beloond. Nu waren het wel de invallers die de hoofdrol opeisten. Said Bakari speelde Damascan aan, die in een keer doorspeelde richting Daneels. De vleugelaanvaller had ruimte en haalde hard uit in de verre bovenhoek. Doelman Van Crooij had het nakijken terwijl RKC feestvierde.

Door de zege op VVV staat RKC nu al op twaalf punten in de Eredivisie, dat zijn er slechts drie minder dan de Brabanders vorig seizoen na 26 speelrondes hadden. Na elf speelrondes stond de club toen op slechts één punt. RKC steeg - voorlopig - naar de tiende plaats, terwijl VVV op de dertiende plek bleef staan met negen punten. 'Dit is prettig, dit is mooi', zei Grim. 'Hier moeten we even van genieten. We knokken onszelf terug van een achterstand en winnen alsnog, daar mag je best blij mee zijn. Een vrije dag? Deze spelers willen juist trainen, dus daar maak ik ze niet blij mee. Nu mogen ze Sinterklaas vieren en zondag stond er sowieso al een vrije dag voor ze.'