RKC houdt ten koste van NEC Eredivisie-droom overeind

RKC Waalwijk heeft zich dinsdag geplaatst voor de halve finale van de play-offs om een plaats in de Eredivisie. NEC vergooide de in Nijmegen opgebouwde kansen.

RKC Waalwijk
3 - 0
N.E.C.
N.E.C.

NEC had vrijdag de eerste ontmoeting met RKC Waalwijk in z'n voordeel beslecht. De 2-0 zege bood perspectief voor de halve finale, waarin een confrontatie met de nummer zestien van de Eredivisie zou wachten. Trainer Ron de Groot, die de Nijmeegse formatie naar de play-offs loodste, waakte voor gemakzucht. RKC was immers in de reguliere competitie hoger geëindigd dan NEC en had in De Goffert ook zeker mooie kansen gehad.

Feyenoord-huurling Emil Hansson onderstreepte namens de thuisploeg in de beginfase de waarschuwende woorden van De Groot. Na een half uur ontsnapte NEC aan een achterstand na een actie van keeper Mathijs Branderhorst op Stijn Spierings. Scheidsrechter Joey Kooij wees de Brabantse penaltyclaims van de hand na het raadplegen van de videoarbiter.

Vijf minuten voor rust was het toch raak voor RKC, dat daarbij de helpende hand kreeg van Leroy Labylle. De linksback liet de bal na een ongevaarlijke voorzet van zijn borst glijden, waardoor Dylan Seys de kans kreeg de score te openen. De aanvaller profiteerde dankbaar: 1-0.

Gesteund door de voorsprong zocht RKC in de tweede helft nadrukkelijk naar een tweede treffer, die na ruim een uur ook op het scorebord kwam. Spierings tekende uit de draai voor de 2-0 voor de gastheren. Het was niet alleen verdiend gezien het spelbeeld, het was voor RKC ook de stimulans om het karwei in de reguliere speeltijd te klaren.

Daarin slaagde RKC met verve. In de zeventigste minuut ontsnapte Mario Bilate aan de aandacht van de Nijmeegse defensie en zette de thuisploeg op het spoor van een vervolg in de play-offs. De genadeklap bleef uit, maar was ook niet nodig. NEC was niet bij machte zich te herpakken, met een trieste aftocht als resultaat van een mislukt seizoen.