RKC-beauty bezorgt Vitesse nieuwe opdoffer

Voor de tweede keer in een paar dagen tijd heeft Vitesse een gevoelige knauw gekregen. Na de keiharde nederlaag bij VVV-Venlo volgde zaterdagavond in eigen huis een bijzonder teleurstellend gelijkspel tegen laagvlieger RKC Waalwijk.

Vitesse
Vitesse
1 - 1
RKC Waalwijk

Vitesse werd de laatste weken steeds vaker gezien als de belangrijkste uitdager van koploper en titelkandidaat Ajax, maar toen was daar plotseling de midweekse dreun in Venlo. Dankzij een ongekende vierklapper van VVV-fenomeen Georgios Giakoumakis (die zaterdagavond wederom scoorde, in de derby tegen Fortuna Sittard) gingen de Arnhemmers bij de laagvlieger met 4-1 onderuit.

Na die nederlaag schoof aanvoerder Remko Pasveer de titelaspiraties weer nadrukkelijk terug in de koelkast, maar de nederlaag in Venlo was een belangrijke wake up-call. Die leek ook aangekomen bij Vitesse, dat al in de vijfde minuut op voorsprong dacht te komen. Na een lange pass van Riechedly Bazoer scoorde Loïs Openda koeltjes, maar de VAR constateerde dat de aanvaller nét (met zijn schouder) buitenspel had gestaan.

Dat goede begin bleek geen opmaat voor een overtuigend optreden, want Vitesse speelde behoorlijk pover en RKC hield vrij simpel stand. En áls de thuisploeg dan een keer gevaarlijk werd, was keeper Kostas Lamprou een sta-in-de-weg. De Griek stond vorig seizoen nog onder contract bij Vitesse, maar speelde slechts twee bekerduels. Nu kreeg hij alsnog de kans om in Stadion Gelredome te laten zien wat hij kon, alleen dan in dienst van de tegenstander.

Vader tegen zoon
Dat deed Lamprou lange tijd bijzonder goed, al hoefde hij in de tweede helft nauwelijks in actie te komen. In de 72e minuut werd hij echter toch geklopt. Bazoer kreeg de bal aan de linkerzijlijn en zocht naar een doelwit voor een voorzet, maar met links schoot hij de bal pardoes over Lamprou heen in de verre hoek. Die (al dan niet bewuste) goal had voor opluchting moeten zorgen bij Vitesse, maar een paar minuten later moest de ploeg weer opnieuw beginnen. RKC-middenvelder Richard van der Venne kreeg de bal voor zijn linker en hamerde 'm schitterend in de bovenhoek.

Op dat moment was AZ-huurling Thijs Oosting al ingevallen bij RKC. Saillant, aangezien zijn vader Joseph Oosting een van de assistenten van Vitesse-trainer Thomas Letsch is. De jongeling zal zich ongetwijfeld hebben willen bewijzen tegenover zijn ouweheer, maar kon zich niet meer onderscheiden. Omdat het aandringende Vitesse in de slotfase eveneens niet meer wist te scoren, sloten de Arnhemmers en de Waalwijkers (net als vader en zoon Oosting) af met een gelijkspel.