Return lijkt formaliteit voor Cambuur na overtuigende winst op Dordrecht

SC Cambuur kan zich voorzichtig opmaken voor de volgende ronde van de play-offs om promotie/degradatie. De ploeg uit Leeuwarden versloeg dinsdagavond FC Dordrecht: 1-4.

De wedstrijd kende een aftastende beginfase, maar Dordrecht kreeg al wel na twee minuten een enorme kans om te scoren. Verdediger Daniël Breedijk werkte de bal bijna binnen, ware het niet dat Cambuur-spits Martijn Barto de bal van de lijn haalde. Aan de andere kant verraste Darren Rosheuvel doelman Bryan Janssen bijna met een schot.

Even later was het alsnog raak voor de bezoekers. Willem II-huurling Daniel Crowley profiteerde van een fout achterin bij Dordrecht, speelde Breedijk uit en schoot raak: 0-1. Vervolgens miste Denis Mahmudov op slag van rust een grote mogelijkheid op de gelijkmaker. Jafar Arias speelde zijn ploeggenoot met een afgemeten pass aan, maar de aanvaller stiftte de bal naast.

De tweede helft begon meteen goed voor Cambuur. In een uitstekende counter bracht Crowley Justin Mathieu met een steekpass in scoringspositie en de vleugelaanvaller faalde niet: 0-2. Vervolgens kende Cambuur een dominante fase, maar de echte beslissing bleef nog uit. Aan de andere kant was het na ruim een uur juist wel raak. Verdediger Julius Bliek, die afgelopen vrijdag tegen NEC (3-3) nog een rode kaart kreeg, kopte binnen uit een voorzet van Antonio Stankov.

Dordrecht lag na de 0-2 al bijna op de grond, maar kreeg nieuwe hoop na de aansluitingstreffer van Bliek. Dat leverde bijna de gelijkmaker op via Mahmudov, die stuitte op Cummins. Die misser kwam Dordrecht uiteindelijk duur te staan, want in de tegenstoot scoorde Barto namens Cambuur na een goede actie van Crowley. Het schot van de spits werd ook nog aangeraakt, waardoor keeper Janssen kansloos was: 1-3. Acht minuten voor het einde tikte Barto op aangeven van Furdjel Narsingh ook nog de 1-4 binnen en was de wedstrijd helemaal gespeeld.

De return in Leeuwarden staat aanstaande zaterdag om 20.45 uur op het programma. De winnaar van het tweeluik neemt het hoogstwaarschijnlijk op 10 en 13 mei op tegen Sparta Rotterdam, de nummer zeventien van de Eredivisie.