Rentree Onana: Ajax-goalie beleeft middag vol opstekers

Kameroen heeft de belangrijke uitwedstrijd tegen Malawi in de Afrikaanse WK-kwalificatiereeks overtuigend gewonnen. Andre Onana hield bij zijn eerste officiële wedstrijd sinds 31 januari direct de nul.

Malawi
Malawi
0 - 4
Kameroen
Kameroen

Onana moest vanwege een dopingschorsing veel geduld hebben. Op 28 oktober trainde hij voor het eerst weer mee met de A-selectie van Ajax en vlak voor de interlandbreak keerde hij bij het thuisduel met Go Ahead Eagles (0-0) terug op de bank. Bij de uitwedstrijd van Kameroen tegen Malawi stond de reservegoalie van de Amsterdammers (Remko Pasveer is nog eerste doelman) voor het eerst weer onder de lat.

Onana had niet veel te doen bij zijn eerste optreden sinds ruim negen maanden. Malawi kreeg in de 21ste minuut al een flinke tegenvaller te verwerken door de rode kaart voor John Banda. Met tien tegen elf ging het daarna snel verder mis voor de thuisploeg. Door een rake strafschop van Vincent Aboubakar en een goal van André Zambo Anguissa liep Kameroen nog voor rust uit naar een 0-2 voorsprong.

De voorsprong werd zonder problemen over de streep getrokken door de ploeg van bondscoach Toni Conceição. Malawi had geen enkele doelpoging die tussen de palen eindigde, waardoor het werk van Onana beperkt bleef tot uittrappen en meevoetballen. De Ajacied maakte de negentig minuten vol en zag zijn team vlak voor tijd via twee goals van Christian Bassogog uitlopen naar 0-4.

Door de belangrijke zege is Kameroen in ieder geval voor even de koploper in Groep D. Ivoorkust komt later deze zaterdag nog in actie tegen Mozambique (aftrap 20.00 uur). Alleen de groepswinnaar gaat door de play-offs, waar tien landen om vijf WK-tickets gaan strijden.