Rentree als in een sprookje: Brobbey extreem belangrijk tegen Ajax-angstgegner

Reacties

Met de teruggekeerde Brian Brobbey en Dusan Tadic als grote roergangers heeft Ajax zondagmiddag de doorgaans lastige klip 'FC Utrecht-uit' omzeild. Al na één helft konden de Amsterdammers de drie punten met potlood bijschrijven.

Rentree als in een sprookje: Brobbey extreem belangrijk tegen Ajax-angstgegner
© Pro Shots
FC Utrecht
FC Utrecht
0 - 3
Ajax
Ajax

Al na negentien minuten had Brobbey zijn eerste goal sinds zijn Ajax-rentree te pakken. De spits schatte een loepzuivere assist van Tadic op waarde, waarmee hij de landskampioen op 0-2 zette in Stadion Galgenwaard. Daarmee was Brobbey direct al productiever dan in zijn periode bij RB Leipzig, waarvoor hij niet scoorde in officieel verband.

Vlak voor de onderbreking leverde dezelfde combinatie Ajax een nog comfortabeler marge op: deze keer schoot Brobbey koeltjes raak. Bij beide doelpunten viel op dat de negentienjarige spits uitstekend de ruimte vond, waarmee hij zich een adequate vervanger toonde van Sébastien Haller, die met Ivoorkust strijdt om de Afrika Cup.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Met zijn dubbelslag bekroonde Brobbey een sterk Ajax-optreden. De ploeg van Erik ten Hag zette FC Utrecht direct vast en creëerde al snel enkele mogelijkheden, waarvan Antony er eentje benutte. De Braziliaan passeerde na vijf minuten Fabian de Keijzer (de nieuwe eerste doelman van FC Utrecht) nadat hij razendsnel had gehandeld in de kleine ruimte en zichzelf zo een schietkans verschafte.

De equipe van René Hake stelde daar nauwelijks iets tegenover, al had de thuisploeg ronduit pech dat de assistent-scheidsrechter te vroeg afvlagde bij een kansrijke situatie. Uit de beelden bleek duidelijk dat Anastasios Douvikas niet buitenspel stond. Dat omstreden moment vond plaats bij een 0-2 stand.

Na de onderbreking controleerde Ajax het duel, zonder in de hoogste versnelling op zoek te gaan naar meer treffers. Voor Brobbey zat een hattrick er niet in: de aanvaller werd na een kleine zeventig minuten naar de kant gehaald door Ten Hag. Vlak daarna vond Antony net niet het doel met een fraai schot, waarmee een van Ajax' grootste kansen op een 0-4 is benoemd. Bij het scheiden van de markt gunde Ten Hag nog een Eredivisie-debuut aan Amourricho van Axel Dongen. FC Utrecht drong nauwelijks aan en begint dus zeer matig aan 2022.

Programma en record
Zo komt Ajax in elk geval voor enkele uren aan kop in de Eredivisie; om 14.30 uur begint winterkampioen PSV aan de uitwedstrijd tegen FC Groningen. De Domstedelingen, waar tot overmaat van ramp winteraanwinst Naoki Maeda al snel uitviel met een blessure, zetten met de nederlaag tegen de rivaal een slechte serie voort en azen volgende week tegen Sparta Rotterdam op revanche. Ajax wacht volgende week zondag de clash tegen PSV, maar ontvangt donderdag eerst nog Excelsior Maassluis in het KNVB-bekertoernooi.

Ajax heeft nu in zijn laatste acht uitduels in de Eredivisie geen goal hoeven te incasseren, een record in de 66-jarige historie van de hoogste afdeling.

FC Utrecht Nederland

Ajax Nederland

Ajax Nederland

Eredivisie

Stand Eredivisie 2021/2022

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
34
26
5
3
98-19
+79
83
2
PSV
34
26
3
5
86-42
+44
81
3
Feyenoord
34
22
5
7
76-34
+42
71
4
FC Twente
34
20
8
6
55-37
+18
68
5
AZ
34
18
7
9
64-44
+20
61
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Ajax
Meer over Ajax
Meer FC Utrecht
Meer over FC Utrecht
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.